Много хора са подвластни на някои клишета, които засягат децата

...
Много хора са подвластни на някои клишета, които засягат децата
Коментари Харесай

Десет мита за децата със синдром на Даун

Много хора са подвластни на някои клишета, които засягат децата със характерни потребности и в частност тези със Синдром на Даун. Едно семейство обаче взема решение да промени остарелите статистики и черни прогнози.

Кои са Топ 10 митове за Синдрома на Даун? Това разкриват Силви и Краси от " Живот със Синдром на Даун ", финалистите в най-голямата обществено виновна самодейност на NOVA - ПРОМЯНАТА 2016/2017 година, в последния си видеоклип. Благодарение на щерка им Микаела, която е със синдром на Даун, Силви и Краси дават отговори на въпросите на от ден на ден хора. Ето кои са те:

Мит №10 Всички хора със Синдром на Даун са с тежка умствена назадничавост

Да, те имат някаква умствена назадничавост поради гинетичната особеност, с която са се родили.Тя обаче може да бъде лека, умерена или тежка. Не е редно да се споделя, че всички хора са тежка умствена назадничавост. Според доктор Емили Барн от САЩ  децата с този синдром доближават до 90 точки на тестванията за просветеност след работа с тях. Те са способни да усвоят доста неща. На тях им е нужно единствено малко повече време.

Мит № 9 Само майки над 35 годишна възраст раждат деца със Синдром на Даун

Това е безусловно погрешно. Няма нерискова група. Синдромът на Даун е една инцидентна генетична особеност.

Мит № 8  Хората със Синдром на Даун не могат да приказват

Децата, които са обичани и порастват след близки освен приказват, а и наподобяват на своите родители, братя и сестри. Да, имат проблеми с речта, само че тези проблеми са преодолими.-->
 Микаела и Крис NOVA
Мит № 7 Хората със Синдром на Даун не могат да се образоват

Хората със синдром на Даун могат да усвоят доста неща. Те могат да учат, да пеят, да готвят, да танцуват. Някои от тях имат феноменална памет и демонстрират способността да съчиняват. Освен това те на драго сърце извършват домашна работа, вървят до магазина, ориентират се в превоза. Ако родителите на детето се занимават интензивно с него, то ще навакса доста.

Мит № 6 Необразовани майки раждат деца със Синдром на Даун

Има родители на такива деца, които са учители, юристи, лекари. Синдромът на Даун се демонстрира на 1 от 700 новородени бебета. Статистиката е идентична във всички страни, раси и обществени съсловия. В България годишно си раждат 100 деца със Синдром на Даун.

Мит № 5 Хората със Синдром на Даун са заболели и заразни

Някои майки, виждайки дете с такава диагноза на детската площадка, отдръпват оттова своето дете. Това не е заболяване, а генетично положение, което не постанова съществено лекуване. Някои имат съпътстващи болести, като недостатък на сърцето, само че да приказваме за неизлечимо заболели от Даун е безпределно неточно.
 Микаела и Крис NOVA
Мит № 4 Синдромът на Даун може да се получи единствено наследствено

Синдромът на Даун не се унаследява. Само при 3 % от хората е наследствено, при останалите 97% е чиста случайност.

Мит № 3 С биохимичен скрининг и фетална морфология наложително се открива Синдром на Даун

Изследванията по време на бременността не демонстрират, че детето ще бъде с този синдром.

Мит № 2 Хората със Синдром на Даун страдат

Това е генетично положение.Не е нужно да се лекува и да се одобряват някакви съществени психотропни препарати. Детето се е родило такова, тъй като по време на зачеването в неговите кафези се е образувала спомагателна 47-ма хромозома.

Мит № 1 Децата със Синдром на Даун умират до една годишна възраст и рядко доживяват до 15 години

В предишното ранната гибел на хората с тази генетична особеност не е бил синдромът, а съпътстващите болести. Днес медицината е доста напреднала. Ако съумеете да адаптирате обществено своето дете, да положите старания за неговото развиване, в случай че детето води здравословен метод на живот, то безусловно ще има един дълъг и благополучен живот.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР