Много хора са объркани от евроскептичния завой на Централна Европа.

...
Много хора са объркани от евроскептичния завой на Централна Европа.
Коментари Харесай

Защо Централна Европа стана толкова евроскептична

Много хора са комплицирани от евроскептичния завой на Централна Европа. Все отново в района се следи относително постоянен стопански напредък през последните две десетилетия. Парите от Брюксел текат в обилие и оказват помощ за трансформирането на инфраструктурата.

В ослепителен контрастност с трагичното й и бурно минало в никакъв случай Централна Европа не е била по-просперираща или авторитетна, написа EUobserver. Откъде идва тогава това възмущение? И за какво някои назовават Брюксел " новата Москва "?

Има три отговора.

На първо място, Централна Европа е изключително уязвима на популизъм. Критиките към Европейски Съюз са се трансформирали в основа за всеки популист на континента. Последната икономическа рецесия докара до напредък на трендовете към популизъм, шовинизъм и изолационизъм в западните страни. Фактът, че популизмът си прокара път към Централна Европа, не бе изненада. Ако Франция и Германия не могат да се предпазят, за какво Словакия или Чехия би трябвало да са по-различни?

Млади демокрации

Нека не забравяме, че демокрацията и свободният пазар бяха въведени в Централна Европа едвам преди към 25 години. Конституциите са по-слабо залегнали в политическите култури. Има по-малка опора против цинични политически водачи, които отравят мозъците на хората с празни или безотговорни обещания и които са подготвени да нападат свободата на изложение или независимостта на правораздаването.

Средната класа със своето всекидневно желание към умерените политически възгледи участва по-слабо. Освен това обществената страна има по-малка опция обилно да преразпределя доходи и да дава благоприятни условия за бедните.

На второ място, шокът от прехода от комунизъм към народна власт е по-голям, в сравнение с някой е очаквал. Централноевропейските общества понесоха негативи на няколко равнища – икономическо, политическо, обществено и даже културно.

Докато огромните градове съумяха бързо да се трансформират по западен модел, провинциите постоянно биваха забравяни в устрема към дерегулация на стопанските системи и приемане на европейските стандарти. Шенген разреши на хората да пътуват и да видят просперитета в останалите страни от Европейски Съюз и затова да се разочароват от личната си политическа класа.

30 години за догонване на Германия

Обективната икономическа действителност е по-явна, в сравнение с им се желае на доста политици в Централна Европа. За да доближат равнищата на разцвет в Германия, поляците или унгарците ще би трябвало да работят 30-40 години повече.

Хората стартират да губят самообладание и търсят водачи, които да предложат директен път за възобновяване на достолепието им, разбирано като независимост да избират други ролеви модели и стандарти, които пристигнаха с процеса на европеизация. Освен това за хората от изтока да бъдат безконечният възпитаник на западняците е психически натоварващо.

На трето място, съществуват същински опасения от двойни стандарти. Компаниите фактически продават по-ниско качество храни в източните елементи на Европейски Съюз. Дигиталните услуги са по-трудно налични да вземем за пример от Словакия спрямо Австрия. Несправедливите стандарти за по-бедните хора на Изток не престават да съществуват измежду страните от тогавашния Европейски Съюз на 15-те. Някои решения на европейско равнище отразяват по-скоро потребностите на постиндустриалните, постмодерни, развити общества на Запад, в сравнение с тези в източната част на континента.

Гласът на Централна Европа постоянно не трябва чут, районът е едва показан в институции като Европейската работа за външно деяние. Седалищата на евроинституциите са ситуирани главно в Западна Европа.

Какво значи всичко това за европейското единение? Отваря ли се новият-стар раздор сред Изтока и Запада?

В кратковременен проект вълнението ще остане, което прави бъдещите конфликти и утежняването на настроението евентуални, изключително при идните бюджетни договаряния или проблемите на Полша с върховенството на закона.

В дълготраен проект всички разказани нагоре фактори ще работят в интерес на помиряването и хармоничното съдействие. Популистите постоянно губят доверието на жителите. Вторичните земетресения от систематичните промени от комунизма ще отшумят, откакто новите генерации стартират да наподобяват повече тези от Западна Европа. И има премного политици (и граждани), които осъзнават, че честността и солидарността работят и в двете направления.

И по този начин, представете си, че се местите в дом, в който всичко към този момент е обзаведено. Настанявате се в най-малките стаи и домакините ви оферират единствено остатъците от кухнята (които назовават структурни фондове) и чакат вие да сте им доста признателни за това. Бихме разбрали, в случай че един нов наемател си намерения, че е по-лесно да си опъне палатка на открито, даже в случай че вали. Ето по този начин може би се усещат централноевропейските общества.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР