Много хора отглеждат орхидеи в домовете си, но ако искате

...
Много хора отглеждат орхидеи в домовете си, но ако искате
Коментари Харесай

Орхидеи

Много хора отглеждат орхидеи в домовете си, само че в случай че желаете да отгледате най-хубавите, би трябвало да знаете някои значими неща. Като се стартира от избора на идеалното място за вашата орхидея, ето всичко, което би трябвало да знаете за това по какъв начин да отглеждате най-хубавите орхидеи.

Орхидеите са един от типовете, които ще намерите в съвсем всеки дом. Те са атрактивно допълнение към всяка градина или прозоречна саксия и се оферират в огромно многообразие от цветове и разновидности. Но макар хубостта си, тези растения не постоянно порастват с лекост. Много хора се борят с развъждането на орхидеи, изключително в случай че живеят в среда с висок стрес за дълги интервали от време.

Ако се затруднявате с грижите за орхидеите, значимо е да разберете стъпките, които би трябвало да предприемете през другите интервали на годината. Едно от най-важните неща, които можете да извършите, е да им осигурите чудесна система за осветяване. Относно естествената светлина, по-добре е да се заобикаля слагането им на юг или югозапад, само че вместо това е добре, ревюто да бъде на север или на изток. Пряката слънчева светлина е неразрешена за вярното развъждане.

Поддържането на орхидеята в положително здраве е също толкоз значимо, и идва от обезпечаването на храна и вода за нея. Най-добрият метод да извършите това е като я поливате най-малко два пъти седмично. Торенето може да е един път месечно по специфичен метод. Това ще подсигурява, че питателните потребности са задоволени, като в същото време ще се уверите, че орхидеите остават свежи.

Саксията би трябвало да се сложи на проветриво място, само че не непосредствено на слънце. Желателната температура е целогодишно до 22 градуса по Целзий. Можете да разберете дали мястото е уместно, като погледнете цвета на листата. Здравите растения имат светлозелени листа, тъй че в случай че те стартират да стават кафяви, това значи, че не получават задоволително слънчева светлина. 

Отрежете стъблото под мястото на последния цвят, които могат да израснат по стъблото; това ще насърчи новия напредък, Това би трябвало да стане откакто цъфтежът премине. Винаги се реже  диагонално.

Орхидеите са капризни цветя и в случай че не ги отглеждате добре, те ви го демонстрират. Посъветвайте се със експерт и умел градинар за тънкостите при развъждане на орхидеите. Те ще ви дадат препоръки за развъждането, поливането, торенето, подрязването съгласно типа орхидея, която се избрали.

Саксии за орхидеи

Орхидеите се нуждаят от разнообразни саксии според от типа си. Най-често употребяваният тип са саксиите от транспарантна пластмаса. Можете да закупите саксии с квадратна основа или такива с кръговиден профил. Хората купуват саксии със сечение от 5 до 20 см в диаметър според от проектите си за развъждане на орхидеите.

Височината на саксията се мери от равнището на пода до горния борд на саксията, а ширината – от едната до другата страна. Съществуват обаче разнообразни типове орхидеи, които изискват разнообразни типове саксии за вярно развъждане. Уверете се, че сте избрали верния вид за вашите орхидеи. Това може да стане в случай че се консултирате със експерт или познати, които имат опит в този тип развъждане. 

 орхидея в саксия

Лесно е да сбъркате със саксиите за растения. Ако не внимавате, растенията ви могат да загинат от преовлажняване или задушаване. За да запазите растенията си здрави и живи, използвайте саксии, които разрешават бързо оттичане на водата и задоволително място за напредък на корените. Някои разновидности включват: пластмасови саксии, глинени саксии, саксии от теракота и всевъзможен тип керамика. Тези разновидности обезпечават безвредно леговище за вашите растителни типове и могат да придадат естетически тип на вашия дом или градина.

Има доста разнообразни способи за развъждане на орхидеи в саксия; глинените саксии могат да се употребяват като среда за развъждането им. Орхидеите процъфтяват, когато имат подобаващото количество мокрота и светлина, тъй че е доста значимо да употребявате вярната саксия. Със специфични грижи орхидеите могат да живеят в другите саксии, стига да спазвате условията за развъждане и пресаждане.

Различните типове орхидеи

Семейството на орхидеите е едно от най-големите и разнородни в растителното царство с над 1800 типа и повече от 400 рода в 25 разнообразни фамилии. Това е довело до огромно многообразие от цветове, които се разграничават по форма, размер, цвят и нюанс. Например има орхидеи, които израстват единствено на няколко сантиметра височина, до момента в който други доближават доста солидна височина за цвете.

Орхидеите могат да бъдат открити на всички континенти, като се изключи Антарктида, и варират от леден до топъл климат. Те могат да виреят даже когато се отглеждат на закрито! Въпреки че тази група растения е много разнообразна, що се отнася до външния тип и домашното им развъждане, всички те имат сходни условия за напредък и грижи.  

Най-красивите типове орхидеи са:

Орхидеята Ванда е на пазара от повече от 100 години и е известно стайно растение в Европа и Северна Америка. Естественото разпространяване обаче е в Азия, в региона на Хималаите, Индия, само че се среща и във Филипините, Индонезия, даже Австралия. Името „ Ванда “ значи „ бързо раста “ на санскритски език и тази орхидея прави тъкмо това. Със своите дълготрайни цветове, лесни грижи и привличащи вниманието цветове орхидеята Ванда е идеалното стайно растение за всеки дом.

 дендробиуми Дендробиуми

Ако си търсите нова орхидея за дома, евентуално сте чували за дендробиумите. Дендробиумите са красиви и екзотични стайни растения, които имат комплициран модели на напредък. Освен това те се оферират в разнообразни цветове, което ги прави идеални за прибавяне на нещо ново в жилищното ви пространство. 

Дендробиумите са едни от най-често срещаните орхидеи. Те се срещат във всички съществени местообитания в тропическата част на Източна Индия. Този жанр се характеризира с необятно разперени псевдолуковици с забележими листовидни обвивки, необятни до 3 cm. Цветовете нормално са бели, жълто-зелени или лилави с месеста острица, излизаща от задната част на устната.  

Фаленопсисът е също измежду най-разпространените орхидеи за развъждане. Цветовете не престават към шест месеца и могат да доближат до 15 см. Може да има бели, кремави, лавандулови, лилави, розови или жълти цветове. То е тропическо растение, произхождащо от Югоизточна Азия, тъй че обича топлите температури с висока мокрота. Тази орхидея обича междинна до висока осветеност. Поливането би трябвало да е в интервал 7 до 10 дни. Това растение има дребни корени, тъй че се нуждае от добър дренаж и огромна циркулация на въздуха към саксията.

 Фаленопсис Фаленопсис
 Орхидеи Цимбидиум

Цимбидиум (Cymbidium sp) е постоянно срещана орхидея, която се употребява за декоративни цели. Тя има красиви цветове, които са извънредно издръжливи и постоянно се употребяват в домове, градини и офиси. Те постоянно се срещат в дома на някой, който обича природата, или на някой, който желае да има стая, изпълнена с хубост. От произхода си като декоративно растение, в този момент то се е трансформирало в знак на любовта и мистерията.

Най-добрите способи за торене на орхидеи

Когато купувате тор за своите орхидеи, би трябвало да знаете няколко неща. На първо място, типът на орхидеята, която имате, ще дефинира какъв тип тор да вземете. Второ, в случай че употребявате саксия за орхидеи с дренажен отвор, най-добре е да употребявате водоразтворим прахуляк. И най-после, в случай че саксията ви за орхидеи има похлупак, уверете се, че той е увит крепко, с цел да не може мръсотията да влезе в контакт с орхидеите ви. 

Те изискват доста грижи, с цел да оцелеят и да се развиват, и има специфичен тип торове за орхидеи, които да усилят плодородието на растенията. Като цяло орхидеите се нуждаят от торене съгласно типа орхидея и типа почва, на която е засадена. Има цикъл с ежеседмично, ежемесечно наторяване. 

Съществуват три типа торове за орхидеи: органични, синтетични и естествени. Органичните торове се създават от естествени материали като оборски тор, компост и дървесна кора, до момента в който синтетичните торове са изкуствени артикули, създадени от нефтохимикали, които са модифицирани в органична формула посредством прибавяне на ензими и минерали.

В множеството култивиран торове има доста хранителни субстанции, само че за орхидеите има няколко специфични, от които те се нуждаят.

Тези хранителни субстанции включват калий, фосфор, азот, като производителите на торове показват съотношението на минералите и солите в техните артикули.. Без тези хранителни субстанции орхидеята ви ще страда от муден напредък и проблеми с образуването на цветове.

Тайните на идеалната почва за орхидеи

Отглеждането на орхидеи е предизвикателство, само че за благополучие пазарът на почва за орхидеи, която е лесна за потребление, се разраства. Наречена специфична почва за развъждане и присаждане на орхидеи, тя е идеална за начинаещи, които желаят по-лесен метод да се грижат за своите растения в здравословна среда.

Добра почва за орхидеи: При избора на подобаваща почвена примес за орхидеи е значимо да има добър баланс сред хранителни субстанции, дренаж и задържане на влага. Не забравяйте, че вашите орхидеи се нуждаят и от трите детайла, с цел да виреят добре.

Почвата за орхидеи е особено създадена, с цел да поддържа равнището на влага и плодородието на вашите орхидеи. Тя би трябвало да е пореста, без остри камъни и други парчета, и да обезпечава подобаващ дренаж, с цел да се предотврати преовлажняване. Ако решите да отглеждате орхидеите си в саксии, потърсете примес за саксии, която е особено създадена за. Можете също по този начин да закупите доста разновидности на смески за саксии, предопределени за орхидеи, от разсадници и култивиран магазини

 почва за орхидеи Почва за орхидея

Орхидеите са превъзходни цветя, които могат да се видят в съвсем всеки дом. Те се срещат в най-различни форми и размери – от дребни до огромни, дълги, къси и от цветни монохром до пъстри и шарени. Но развъждането на орхидеи не е толкоз елементарно, едвам ги поставите в саксия с пръст и да очаквате резултат. Трябват верните грижи.

Орхидеите се нуждаят от характерни субстрати, които да обезпечат подобаващи условия за растежа на растението. Такива субстрати оказват помощ на растенията да развият корените си надълбоко в земята, с цел да черпят хранителни субстанции от почвата, което спомага за възстановяване на здравето и растежа. И най-важното, органичните съставни елементи на този субстрат работят добре между тях, с цел да основат здравословна среда за вашите растения “.

Най-добрите способи за размножаване на орхидеи

Съществуват доста разнообразни способи за размножаване на орхидеи. Най-популярните способи включват потреблението на камера за развъждане, в която растенията могат да бъдат засадени от стъблени резници. След размножаването растенията минават през сериозен интервал на напредък, който нормално трае шест месеца. След това следва още една преходна фаза от два до три месеца, преди растенията да бъдат пресадени и сложени в изложбени саксии. 

Важно е да се помни, че не всички растения могат да се развъждат сполучливо. Някои растения могат да загинат след размножаване, до момента в който други се развиват добре единствено когато им се разреши да останат вкоренени и да пораснат при подобаващите условия.

Традиционно орхидеите се развъждат посредством делене на зряло растение. Съществува обаче по-ефективен метод за размножаване на растението. Този способ на размножаване се назовава „ издънка “. Той разрешава да се вземе комат от зряло растение и да се трансформира в ново растение. Процесът изисква минимална човешка интервенция. Що се отнася до това какъв тип растение да се развъжда, човек може да избере орхидея въз основа на размера или формата на листата ѝ. 

Например, можете да размножите орхидея с необятни листа, които ще се приспособяват към доста типове светлина, в случай че решите да размножите епифитна листопадна орхидея (Epidendrum). Друг вид е да размножите орхидея с тесни листа, които изискват условия на висока мокрота.

Най-добри способи за размножаване на орхидеи са следните:
1) Чрез издънка от основата на майчината орхидея;
2) Чрез Булби;
3) Чрез семена от растението майка;

За цъфтежа на орхидеите: Как да отглеждате неповторими растения за вашата градина

Знайте, че орхидеите могат да живеят дълго, а времето за разцвет нормално е няколко месеца. Това е красиво цъфтящо растение, което цъфти сред първата и третата си година. Така че би трябвало да знаете възрастта му, в случай че нямате бърз разцвет. 

Има си условия, които да извършите, с цел да отглеждате тези неповторими орхидеи, които желаете. Условията, бяха изложени дотук, по този начин е време да се заемете с осъществяването. Всеки тип орхидея има друг интервал на разцвет и покой. Всяка изисква своите грижи и вие като положителни градинари, би трябвало да ги осигурите. 

Повечето типове орхидеи би трябвало да се подхранват с уравновесена храна от елементарни торове. Трябва да осигурите осветено място, само че не на директна слънчева светлина. Трябва вярно поливане, вярната саксия. Изглежда обаче орхидеите са капризни цветя, които в случай че им осигурите всичко, от време на време не цъфтят задоволително бързо. Тогава може да приложите секрети стрес способи известни на опитните градинари.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР