Много хора не успяват да използват позволения им по закон

...
Много хора не успяват да използват позволения им по закон
Коментари Харесай

Губим неползван отпуск от следващата година

Много хора не съумяват да употребяват оторизации им по закон заплатен годишен отпуск. Губим ли дните, които не сме употребили и би трябвало ли работодателят да ни заплати обезщетения за тези дни?
Кой има право на заплатен отпуск
Според Кодекса на труда, всеки служащ има право на заплатен годишен отпуск. За да го употребява, би трябвало да има минимум 4 месеца трудов стаж. Без значение е дали този стаж е при един или повече работодатели. Веднъж добито, правото на заплатен годишен отпуск се резервира до края на трудовата активност на служащия.

Ако трудовият контракт се приключи преди служителят да натрупа 4 месеца трудов стаж, то тойима право на обезщетение за неползван заплатен годишен отпуск.

Отново в Кодекса на труда е планувано, че минималният размер на главния заплатен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни. Някои категории служащи и чиновници според от особения темперамент на работата имат право на по-голям отпуск. Например, в случай че служащите имат подписан групов трудов контракт, в него може да се разпише по-дълъг заплатен отпуск през годината. Повече дни могат да употребяват и тези, които се трудят при характерни условия и опасности за живота и здравето. Те прибавят към отпуска си не по-малко от 5 работни дни. Толкова дни от горната страна се дават и за работа при ненормиран работен ден.
Как се взима отпуск
Платеният годишен отпуск се употребява от служащия с документално позволение от работодателя. Необходимо е служителят да подаде документално искане до работодателя, с което да изиска да му бъде позволено да употребява заплатен годишен отпуск, като уточни размера му в работни дни и датата, от която той стартира да тече. Част от отпуска обаче може да бъде отсрочен за идната календарна година по искане на служащите и със единодушието на работодателя. По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни в годината, за която се отнася.

По принцип всеки служащ би трябвало да употребява годишния си отпуск до края на календарната година. Той обаче може да отсрочи част от него, само че не може да отсрочва използването му безпределно. Причината е, че има двегодишна отминалост за отпуските. Това значи, че в случай че не сте употребили отпуската си две години след годината, за която е била тя, то губите тези дни. Давността стартира да тече от идната годината, за която се поставя отпускът. Например до края на 2022 година могат да се употребяват последно дните, които са ви останали от 2020 година Давността стопира за интервала, в който служащият или служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, за гледане на дете и така нататък

Платеният годишен отпуск би трябвало да се употребява, той не може да се компенсира с парично обезщетение, с изключение на при преустановяване на трудовото правно отношение. При преустановяване на трудовия контракт служащият има право на парично обезщетение за неизползвания заплатен годишен отпуск, правото за който не е погасено по отминалост.
Неплатен отпуск
Освен на заплатен, чиновниците имат право и на неплатен отпуск. При него работодателят по искане на служителя може да му позволи неплатен отпуск без значение дали е употребил, или не платения си годишен отпуск и без значение от трудовия му стаж. Важното тук е, че работодателят не може да прати в неплатен отпуск служащия, в случай че той не е изискал това. Както е видно от наредбата, неплатения отпуск се позволява по искане на служащия, само че право на работодателя е да реши дали да позволи този тип отпуск, както и неговия размер.
При бракосъчетание - 2 работни дни;
При кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и 1 ден след него;
При гибел на родител, дете, брачен партньор, брат, сестра и родител на другия брачен партньор или други родственици по права линия - 2 работни дни;Когато е свикан в съд или от други органи като страна, очевидец или вещо лице;
За присъединяване в съвещания като член на внушителен държавен орган или правосъден заседател;
Когато е отправено предупреждение от работодателя за преустановяване на трудовото правно отношение - по 1 час на ден за дните на предизвестието. От това право не може да се употребява служащ или чиновник, който работи 7 или по-малко часове;
За времето на образование и присъединяване в доброволните формирования за отбрана при бедствия.
Работодателят е задължен да освобождава от работа бременна служителка, както и такава в напреднал стадий на лекуване ин-витро, за медицински прегледи, когато е належащо те да се правят през работно време.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР