Много хора не отдават подобаващо значение на Първата световна война,

...
Много хора не отдават подобаващо значение на Първата световна война,
Коментари Харесай

Смъртоносният Graf & Stift на Франц Фердинанд

Много хора не отдават уместно значение на Първата международна война, само че тя е била едно от най-страшните феномени, определили след това развиването на света през целия ХХ век.

В първите месеци от Войната да вземем за пример, френската армия губи толкоз доста хора, колкото Съединени американски щати не са изгубили през цялата Гражданска война. Всички, осведомени по-отблизо с историята знаят, че спора стартира, когато босненски анархисти разстрелват Франц Фердинанд и неговата брачна половинка.

Убийството става, когато херцогът и неговата жена се возят в откритата лимузина Graf & Stift. Историята на този автомобил не свършва до тук. Следващите 20 години той е благосъстоятелност на 15 души разнообразни по националност, взе участие в 6 произшествия и става причина за гибелта на 13 индивида, без да броим 17-те милиона жертви от Войната.

Първият човек, който купува колата след гибелта на Фердинанд е австрийски военачалник, който се умопобърква доста скоро по-късно. След четири тежки произшествия и загуба на едната си ръка идващият притежател на смъртоносния Graf & Stift остава неработоспособен. Това е един югославски губернатор, който я продава на собствен другар хирург.

Половин година по-късно докторът катастрофира и умира, само че и убива двама пешеходци. Авариите и убийствата, директно свързани с този автомобил, не престават до 1926 година, когато колата намира покой във военноисторическия музей във Виена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР