Много хора може и да не разпознават името му, но

...
Много хора може и да не разпознават името му, но
Коментари Харесай

Питър Тийл: кой е новият работодател на бившия канцлер Себастиан Курц

Много хора може и да не разпознават името му, само че той е един от най-могъщите и авторитетни вложители в софтуерната сфера. Съосновател е на PayPal, която продава на eBay за над милиард $. Един от първите заложили на Фейсбук в ранните години на обществената мрежа (а също и на доста други като АirBnB, Stripe и SpaceX). Създател на мултимилиардната компания за разбор на данни Palantir, в която един от ранните вложители е Централно разузнавателно управление на САЩ, а през днешния ден е употребена от американската войска, миграционните управляващи и доста полицейски ръководства в Съединени американски щати. Съавтор е на бизнес бестселъра " Zero to One ", ръководи три капиталови фонда, има фондация, която поддържа и финансира млади бизнесмени да се откажат от университетското си обучение, с цел да стартират личен бизнес. Инвестира в стартъпи за закъснение на стареенето, както и в либертариански организации за основаване на плаващи градове в интернационалните води, които да не подлежат на никакви регулации. И не на последно място, беше едно от най-известните имена, подкрепили акцията на Доналд Тръмп за президент през 2016 година В речта си пред Републиканската национална спогодба преди години съобщи: " Горд съм, че съм гей. " Питър Тийл е човек с доста ползи, постоянно цитиращ починалия си наставник и другар - културния антрополог Рене Жирар. Той изпъква като контраст на ултралибералните мениджъри и бизнесмени в Силициевата котловина - не инцидентно преди години напусна тех меката и се реалокира в Лос Анджелис поради " нетолерантността към консервативните правила ". Наричан от The Economist " Мидас на Мордор ", последната роля (засега) на Тийл е да наследи австрийския народ като идващия шеф на бившето wunderwuzzi (дете чудо) - ексканцлера Себастиан Курц. Подалият оставка поради корупционен скандал политик ще бъде " световен пълководец " в Thiel Capital. Назначението може да е просто поддръжка за закостенял другар, само че може и да алармира за по-големи упоритости на Тийл към Европа.
От Франкфурт до Сан Франциско
Тийл и Курц приказват един и същи език, което може и да е преимущество за някогашния ръководещ. Инвеститорът е роден във Франкфурт на Майн преди 54 години и се реалокира в Съединени американски щати като дете, където родителите му емигрират в Калифорния. Той е типично хлапе " зубър " на 80-те на ХХ в. - добър възпитаник, шах вяра, вманиачен по научната фантастика и унизен от съучениците си. Но Тийл в никакъв случай не губи връзката с родината си, а през предходната година получи премията Frank Schirrmacher за " изключителни достижения в разбирането на настоящите събития ". Самият Курц го показа преди връчването на оценката, а в речта си Тийл съобщи: " Светът се нуждае от немски хрумвания. Тъй като Германия е мястото, където бедствията от предишното най-силно изкушават хората да се скрият от човешката независимост и нейния отблъскващ капацитет, Германия е основното полесражение за бъдещето на Запада: изборът, пред който са изправени германците дали да основават или не нови мисли в науката и технологията може да дефинира дали човечеството като цяло има късмет да посрещне провокациите на бъдещето. "

Журналистът от Вloomberg Макс Чафкин наскоро разгласява биография на Тийл, наречена " Човекът с противоположно мнение: Питър Тийл и преследването на власт в Силициевата котловина ". В нея създателят го дефинира като един от виновните за преобладаващата идеология в Долината, даваща картбланш на всички, борещи се за софтуерен прогрес без мисъл за следствията и отраженията върху обществото.

Философските препратки са постоянно срещани в публикациите и речите на Тийл. При следването си в Станфордския университет (където учи право и философия) учител му е Жирар, с който стават близки и който оформя бъдещето му мислене за политиката, културата и вложенията. Според сп. The New Yorker най-впечатляващо за него у Жирар е така нареченото " миметично предпочитание ", несъмнено от френския мъдрец. При него се случва отвод от право на избор - други диктуват желанията на индивидите, което може да насърчи злоба, съревнование и междуличностни битки, както и да докара до основаване на изкупителни жертви, които служат за попречване на по-нататъшни всеобщи спорове посредством сливане на всички против съответна група или субект.
Реклама
В Станфорд с изключение на по Жирар Тийл се увлича по Айн Райнд и по писането. С другар основава месечника The Stanford Review, който се отличава в демократичния университет с по-консервативните си хрумвания. Според Чафкин вижданията му за света са завършени още като дете от религиозните му родители републиканци, което Тийл през днешния ден изрично отхвърля.
Златният вложител
След завършването бъдещият милиардер работи като стажант при арбитър в Атланта, а след това в юридическа адвокатска фирма в Ню Йорк. Но правото не е неговата пристрастеност и след време той стартира да търгува с деривативни принадлежности в Credit Suisse Group. С насъбраните пари и средства от семейство и другари основава собствен хедж фонд - Thiel Capital. Там стартира и легендата за вложителя - през 1998 година се среща с младия криптограф Макс Левчин и финансира стартъпа му Confinity, който след това оглавява като изпълнителен шеф. Той твърди, че услугата на компанията - PayPal, е революционна: цифров портфейл, който може да постави завършек на границите. В съседство е друго сдружение за цифрови заплащания - X.com на Илън Мъск. Двете работят на загуба и след време основателите им вземат решение да ги обединят. През 2002 година продават компанията на eBay за 1.5 милиарда $. Успешната им инвестиция основава и термина PayPal мафия - доста от главните лица в компанията след това стават известни вложители. С приходите от продажбата самият Тийл основава нов фонд - Clarium Capital, а след това и различен - Founders Fund.

Но случката, която го втвърдява като вложител и социална фигура в действителност са офанзивите на 11 септември 2001 година След тях Питър Тийл става все по-недоверчив към имиграцията и глобализацията. Според него опасността от тероризъм оправдава потреблението на технологии за наблюдаване и следене, които нарушават персоналните свободи. През 2004 година цитира консервативния анализатор Лео Строс, съгласно който Америка е в действителност велика, тъй като като се изключи че поддържа справедливостта и свободата, може и да пренебрегне тези правила, в случай че възникне потребност. Тийл има вяра, че случилото се на 11 септември е преобърнало " цялата политическа и военна рамка на ХІХ и ХХ век ", като е довело до " преразглеждане на основите на актуалната политика ".

По това време той влага в две компании, с които е прочут и до през днешния ден. Едната е Palantir, кръстена на всевиждащите камъни във " Властелина на пръстените ". Компанията за разбор на данни може да обработва фотоси, видео и всевъзможни други данни и информация, посредством които да следи за престъпна интензивност. Централно разузнавателно управление на САЩ финансира компанията посредством фонда си за рискови вложения, а след това всевъзможни правораздавателни организации стават клиенти. Най-големият напредък е при ръководството на Тръмп, а през 2020 година Palantir излезе на борсата и сега е оценена на към 50 милиарда $.
Реклама
Друга знакова инвестиция е във Фейсбук. През 2004 година той влага 500 000 $ като бизнес ангел за дял от към 10% в компанията и влиза в борда на шефовете. Там той оказва помощ на Марк Зукърбърг със препоръки по финансиране и развиване на обществената мрежа. Впоследствие, след листването на Фейсбук, Тийл си потегля с 1 милиарда $ облага, въпреки още да е в борда.
Ужасът на демократичната Долина
Питър Тийл има поравно критици и поддръжници, въпреки в софтуерния бранш първите да са надалеч повече. През 2018 година вложителят приказва в своята алма матер по какъв начин " левичарството в Силициевата котловина пречи на напредъка ". Той назова региона " еднопартийна страна ". " Другата страна не я е грижа за вас, а вашата страна не се грижи за вас, тъй като не се нуждае от това ", споделя той в речта си.
Подалият оставка поради корупционен скандал Себастиан Курц ще бъде " световен пълководец " в Thiel Capital Източник: Shutterstock
Подкрепата му за Тръмп му сътвори още врагове в демократичните кръгове. По време на ръководството на президента Тийл влага и в отбранителни компании и оръжейни технологии, което още повече разгневи критиците му. Но финансирането на такива стартъпи е просто продължение на дългогодишната му фикс идея по сигурността. Самият Тийл има вяра, че бъдещето принадлежи не на страните, а на софтуерните вложители и бизнесмени. Той поддържа концепцията, че обществото би трябвало да страни от избираемите политици, а да залага на магнати, разполагащи с нужната мощност и пари да наложат измененията.

Тийл не обича да приказва за персоналния си живот. Но борбата му с жълтата медиа Gawker сподели, че той не не помни обидилите го. През 2016 година някогашният кечист и тв звезда Хълк Хоуган осъди платформата да му заплати 140 млн. $ поради публикуването на секс видео с негово присъединяване. Искът докара до банкрута на Gawker, а след това се оказа, че той и други каузи са били финансирани с 10 млн. $ от самия Тийл. Милиардерът имаше дълготраен спор с медиата, защото през 2007 година тя разкри, че той е гей. Тогавашен блог пост " Питър Тийл е гей, хора " не беше изненада за сътрудниците и приятелите му, само че го разстрои, тъй като се намеси персонално в живота му. При новината за банкрута, някои анализатори подлагаха на критика Тийл, че с парите си се е опитал да заглуши свободата на словото. Но предприемачът отговори, че смята Gawker за " гамен " и е трябвало някой да стори нещо против тях.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Енергетика 3 Политика 1 Енергетика 2 Строителство и парцели 3 Свят 1 Строителство и парцели 2 Коментари и разбори 3 Енергетика Реклама
Независимо от разбиранията и философията му, множеството наблюдаващи считат, че главната цел на Тийл не е толкоз смяна на света, а просто да завоюва повече пари. При основаването си на Founders Fund през 2005 година компанията разгласи, че ще търси по-рискови вложения в нетрадиционни компании и бизнеси. Сред вложенията му са компании за прекъсване на стареенето - една от тях е Halcyon Molecular, която създава технология за геномно секвениране. Самият Тийл разгласи преди време, че взима ежедневно хормони на растежа. " Повечето хора се оправят със стареенето посредством странна композиция от приемане и отказване. Мисля, че психологическият блокаж при мисленето за възрастта е доста бездънен и би трябвало да се оправим с него ", съобщи милиардерът преди време.

Друго влагане е криогенната Alcor, която замразява болното тяло с концепцията да го размрази в бъдеще при откриването на лекуване.

След толкоз доста вложения, публикации и конфликти, никой не може да претендира, че знае кой в действителност е Питър Тийл. Критиците му с право сочат, че концепциите му за ограничение на свободите се сблъскват непосредствено с либертарианските му разбирания. Но Тийл в никакъв случай не се е стремял да бъде Гейтс, Джобс или Мъск. Той е просто вложител, който обича да стои зад кулисите и има все по-голямо въздействие и връзки.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама И какво ще прави Курц Курц и Тийл очевидно се познават от години - първата им взаимна фотография е от 2017 година по време на конференция за сигурност в Мюнхен Все още не е доста ясна каква тъкмо ще бъде ролята на " световен пълководец " на 35-годишния Себастиан Курц в империята на Тийл. Бившият австрийски канцлер, който единствено преди години беше най-младият водач в Европейски Съюз, подаде оставка като министър председател поради корпуционен скандал през октомври, а след това се отдръпна и като водач на Народната партия. Двамата с Тийл очевидно се познават от години - първата им взаимна фотография е от 2017 година по време на конференция за сигурност в Мюнхен. Тогава Курц разгласи, че са обсъждали " по какъв начин дигитализацията трансформира света ни ". Според Reuters някогашният политик ще пътува сред Европа и американската централа на Thiel Capital в Сан Франциско. Заплатата му ще е надалеч по-висока от 300 000 евро годишно като канцлер, заяви локалното издание Heute. Някои анализатори не изключват разновидността Курц за бъде лицето на вложенията и идеологията на Тийл в Европа, като двамата ще се опитат да поддържат консервативни дела и планове. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР