Много хора днес страдат от главоболие. Може би и вие

...
Много хора днес страдат от главоболие. Може би и вие
Коментари Харесай

Ето кои храни и напитки могат да предизвикат главоболие

Много хора през днешния ден страдат от главоболие. Може би и вие изпитвате такова понякога или по-често. Знаем, че по никакъв начин не е прелестно, тъй като ни разсейва от ежедневните задания. Опитваме да го облекчим с какви ли не лекарства, само че от време на време е нужно просто да ограничим някои храни. Защо? Защото има храни и питиета, които провокират главоболие.

Вижте кои са те:

Зряло сирене – тук повода за вероятно главоболие се дължи на детайла тирамин, който се съдържа в по-зрелите сирена. Той се появява в храни, които са остарели, пушени, кисели, мариновани или ферментирали. В някои страни те са деликатес, на други места се хапват, тъй като просто хората ги обичат. Бъдете деликатни обаче, тъй като сирена като бри, пармезан, фета, горгонзола и други сходни могат да провокират главоболие.

Глутенови произведения – мнозина страдат от нетърпимост към глутен – някои са наясно с нея, други към момента не. Глутенът се съдържа в артикули от пшеница, ечемик и ръж. Продуктите със наличие на глутен могат да доведат до болки в главата при някои хора. Затова, в случай че се чудите за какво имате главоболие, проследете какво сте хапнали пред това. Ако е нещо с глутен, може да опитате да ограничите приема на продуктите, които го съдържат, с цел да елиминирате казуса.

Напитки със наличие на кофеин – в прекомерни количества кофеинът е нездравословен и може да аргументи главоболие. Ето за какво ограничете или най-малко намалете приема на кафе, чай, кола, шоколад или други храни и питиета, съдържащи кофеин.

Цитруси – едни от най-полезните плодове изненадващо се подреждат измежду храните, водещи до главоболие. Това се дължи на обстоятелството, че тези плодове съдържат огромно количество киселини. Оттам те покачват равнището на pH в организма и могат да отключат болките в главата. Ако пък тялото не реагира добре на веществата хистамин и тирамин, това също може да ви повлияе отрицателно, тъй като и те са част от състава на цитрусите.

Студени питиета и храни – въпреки да работят освежаващо, изключително през летните месеци, някои хора имат прекомерно чувствителни зъби и организъм, което може да докара до дискомфорт при банкет на студени храни и питиета. Ако въпреки всичко ви се прииска да хапнете нещо такова или да се разхладите със студена напитка, консумирайте доста постепенно, с цел да не си докарате главоболие или други проблеми.

Алкохол – чаша алено вино вечер или обичания алкохолен коктейл на никого не вреди. Поне по този начин считат множеството хора. Истината обаче е, че спиртните питиета и някои типове пенливо вино могат да доведат до главоболие и махмурлук.

Подобрители – това са детайлите, съдържащите се в някои то храните. Става дума за нитрати и нитрити, които може да откриете в готовите салами, шунка и модифицирано месо; мононатриев глутамат, който ще откриете в соевия сос, зеленчуците в консерви и кутии, както и в модифицираната храна; аспартам и сукралоза, които се крият в напитките без захар, подобаващи за диета. Четете етикета преди да консумирате нещо сходно, тъй като тези субстанции провокират главоболие.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР