Много градове в Украйна потънаха в мрак след бомбардировката днес.

...
Много градове в Украйна потънаха в мрак след бомбардировката днес.
Коментари Харесай

Украйна потъна в мрак след усилената бомбардировка от Русия, засегната е и Молдова

Много градове в Украйна потънаха в мрак след бомбардировката през днешния ден. Руски ракетен обстрел против украинската електропреносна мрежа накара войната да се популяризира в прилежащите страни във вторник, удряйки членката на НАТО Полша и прекъсвайки електричеството в огромна част от Молдова.
Прочетете още
Това беше най-интензивната бомбардировка на Русия до момента и някои от ракетите са паднали в Полша, където бяха убити двама души, съгласно американски чиновник. Така се означи първи случай във войната сред двете страни, когато съветско оръжие падна върху страна от НАТО.

Говорителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер не удостовери неотложно информацията от почитан чиновник на американското разузнаване, който приказва при изискване за анонимност заради сензитивния темперамент на обстановката. Но Мюлер сподели, че висши водачи организират незабавна среща заради „ спешна обстановка “.

Полските медии оповестиха, че двама души са починали във вторник следобяд, откакто снаряд е блъснал регион, където се суши зърно в Przewodów, полско село покрай границата с Украйна.

Засегната е и прилежаща Молдова. Там има солидни спирания на електрозахранването, откакто ударите прекъснаха основен електропровод, който зарежда страната. 

Зеленски сподели, че Русия е изстреляла минимум 85 ракети, множеството от които са ориентирани към енергийните уреди на страната, и е блокирала доста градове.

„ Ние работим, ще възстановим всичко. Ще преживеем всичко ", зарече се президентът. Неговият министър на енергетиката сподели, че офанзивата е " най-масовата " бомбардировка на енергийни уреди в съвсем 9-месечната съветска инвазия, поразявайки както системите за произвеждане на сила, по този начин и за транспорт.

Министърът Херман Халущенко разказа ракетните удари като „ следващ опит за терористично възмездие “ след военни и дипломатически неуспехи на Кремъл. Той упрекна Русия, че „ се пробва да нанесе оптимални вреди на нашата енергийна система в навечерието на зимата “.

Въздушното нахлуване, което докара до минимум един смъртен случай в жилищна постройка в столицата Киев, последва дни на еуфория в Украйна, провокирана от един от най-големите военни триумфи - отвоюването предходната седмица на южния град Херсон.

Електрическата мрежа към този момент беше наранена от предходни офанзиви, които унищожиха към 40% от енергийната инфраструктура на страната.

Руският президент Владимир Путин не е коментирал отстъплението от Херсон, откогато войските му се изтеглиха пред лицето на украинска атака. Но зашеметяващият мащаб на ударите във вторник приказва доста и загатна за гнева в Кремъл.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР