Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ. Но

...
Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ. Но
Коментари Харесай

Рублата се срива, а руснаците пазаруват рядко

Много немски компании до неотдавна смятаха съветския пазар за преуспяващ. Но финансовото състояние, в което се намира Русия сега, не е положително, което се придвижва автоматизирано и върху вложителите, производителите и търговците на дребно. Всички те се надяваха, че потребителският взрив в Русия ще продължи.

Голямото евакуиране - изцяло или отчасти

След 12 години Медиа Маркт се изтегля от Русия. Най-голямата верига за електроника в Европа е показана в 14 страни. Концернът към този момент договаря продажбата на филиалите си в Русия на съветския съперник "М.Видео ", запазвайки миноритарен акционерен дял в съветската компания. Още преди продажбата, германците закриха в последно време шест свои филиала в Русия. Като причина за решението си те показаха слабата рубла и спадащите доходи на съветския пазар.

Германският търговски колос Ото Груп напуща съветския пазар отчасти. През април концернът разгласи, че през лятото ще закрие два от съветските си онлайн-шопове: otto.ru, който е на пазара от 2006 година, и quelle.ru, добит през 2009 година. Закрива се надлежно и каталожната търговия на Ото и Квеле, чиито каталози бяха именити в Русия още по руско време.

Концернът обоснова решенията си с смяна в световната си тактика и желанието да се концентрира върху немския пазар. Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в съветската онлайн-търговия. Развитието на интернет е довело до отмиране на класическата каталожна търговия. Според специалисти, причина за закриването на двата онлайн-шопа е и слабата рубла и обвързваното с това оскъпяване на доставките от Германия.

Русия към този момент не е приоритет за Адидас

Също и производителят на спортни артикули Адидас ще понижи наличието си на съветския пазар. Решението е взето още през 2014 година, когато, след спада на рублата и на покупателната дарба на руснаците, концернът коренно поправя доста оптимистичните си упования по отношение на съветския пазар.

В началото на това десетилетие Адидас беше оповестил Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело за един от трите си стратегически района - наред със Северна Америка и Китай. Броят на магазините на Адидас в Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело трябваше да нарасне от 800 на 1200. На моменти съветският пазар е носел на германците до 10 % от международните им облаги. Сега обаче те са се свили до едвам три %. Намалялата покупателна дарба на руснаците е причина концернът да разгласи предишното лято, че ще затвори редица свои магазини в Русия. Междувременно техният брой е понижен до 600.

Изключението Метро

Метро АГ не счита да закрива свои филиали в Русия, където концернът има общо 89 филиала на територията на Руската федерация, както и един на анексирания от Русия полуостров Крим. Метро АГ, който е показан в 25 страни по света, даже не изключва да открие и нови пазари в Русия. Руският пазар е доста значим за концерна, който в това време е вложил толкоз доста пари на съветския пазар, че не може да си разреши да се отдръпна от него.

В средата на май Метро АГ показа обхватен проект за реорганизирането на бизнеса си в Русия. Концернът счита да се върне към покупко-продажбите с дребни и междинни предприятия, като хотели, заведения за хранене, кафенета и дребни магазини. Според пресслужбата на компанията, настоящите проблеми на Метро в Русия са провокирани частично от "влошената обстановка на дребните и междинни предприятия ". Въпреки това съветският пазар крие огромен капацитет, имат вяра в Метро АГ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР