Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до

...
Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до
Коментари Харесай

Къде са цените на горивата у нас спрямо тези на съседите?

Много гърци, само че и сърби и румънци, живеещи покрай българската граница, зареждат горива в България, защото тук са по-евтини. Цената на най-масовите горива в прилежащите страни е по-скъпа от 10 стотинки до над 1 лев на литър. Това сочи инспекция на  чиито резултати са оповестени през днешния ден.

Най-масовия бензин – А-95 в България е с 1 лев по-евтин от Гърция. В Серес например гърците зареждат бензин сред 1,80 и 2,00 евро за литър или към 3,50 до 3,90 лв.. За съпоставяне в България цената на този клас бензина е сред 2,50 и 2,70 лв. за литър. По-евтин при нас е и дизелът. Разликата обаче там е с към 0,60 стотинки. За литър дизел в южната ни съседка заплащат приблизително 1,80 евро за литър, или към 3,50 лева, до момента в който у нас за литър плащаме приблизително към 2,95 лв.. Заради големия отлив на локални хора от гръцките бензиностанции наоколо до българската граница, доста от дребните компании банкрутират, заради липса на клиенти, добавя още националната телевизия.

" В България сега цената на дизела, който ме интересува мен, е два пъти по-ниска от Гърция. Аз зареждам огромни количества и за моите камиони и коли и ми е много по-евтино. - споделя пред БНТ Христониас Максимас.

Аз бих добавил, че доста мои сътрудници и родственици от централните елементи на Гърция даже и Атина идват да зареждат в България, тъй като е по-евтино. При нас няма държавна помощ за горивата, а заплатите не се покачват. Според мен в България сега е най-евтиното гориво на Балканите, а може и в цяла Европа ".

Кокалас Йоргос - притежател на бензиностанция в Гърция, споделя, че е доста мъчно и най-много на дребните бизнеси не оказва помощ никой. " При огромните вериги е по-лесно - те се оправят, ние обаче загиваме ", споделя търговецът.

" От наши близки знаем, че в Серска област сега особено, техните поданици всички идват да зареждат в България. Чуваме че има предложение в Серска област да вкарат субсидия на горивата, тъй като бензиностанциите изнемогват и нямат работа и се пробват да запазят бизнеса си "., споделя пред медията и Атанас Кочев - бизнесменопериращ в Гърция.

Проверка на Българска национална телевизия в Румъния пък откри, че цените на всеобщите горива в северната ни съседка не са доста по-различни от тези в България. Стойността на бензиностанциите на най-използвания бензин А-95 е съвсем идентична с  нашата.

При дизела обаче цената е по-висока с към 10 стотинки за литър. А при пропан-бутана разликата е даже по-голяма над - 40 стотинки за литър. Затова и румънци, които са на газ, предпочитат да зареждат с гориво колите си в България.

" Цените са доста високи. Не можем да ги удържим, както през последните години. В началото имахме и отстъпка от страната, 0,50 леи на литър гориво, само че от 1 януари тази помощ спря ", оплаква се Мариус Щефан.

Сходна е обстановката и в Сърбия. Цените на най-масовите горива са с към 15 до 40 стотинки по-високи от тези в България. Така приблизително бензин А-95 коства към 170 динара или малко над 2,80 лева Дизелът е към 195 динара за литър или близо 3,30 лева, а пропан-бутанът се търгува за 110 динара или за над 1,80 лева Това е с към 60 стотинки по-скъпо по отношение на цената в България.

Все отново пътуващите до страната ни за зареждане на гориво не са доста, само че работещите у нас сърби не пропущат да заредят колите си на по-ниските цени в България, добавя Българска национална телевизия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР