Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до

...
Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до
Коментари Харесай

Съпоставка на цените на горивата в България, Гърция, Сърбия и Румъния

Много гърци, само че и сърби и румънци, живеещи покрай българската граница, зареждат горива в България, защото тук са по-евтини. Цената на най-масовите горива в прилежащите страни е по-скъпа с сред 10 стотинки до над 1 лев на литър. Българска национална телевизия направи инспекция.

Най-масовия бензин – А-95 в България е с 1 лев по-евтин от Гърция. В Серес да вземем за пример, гърците зареждан бензин сред 1,80 и 2,00 евро за литър или към 3,50 до 3,90 лв.. За съпоставяне в България цената на този клас бензина е сред 2,50 и 2,70 лв. за литър. По-евтин при нас е и дизелът. Разликата обаче там е с към 0,60 стотинки. За литър дизел в южната ни съседка заплащат приблизително 1,80 евро за литър, или към 3,50 лева, до момента в който у нас за литър плащаме приблизително към 2,95 лв.. Заради огромният отлив на локални хора от гръцките бензиностанции наоколо до българската граница, доста от дребните компании банкрутират, заради липса на клиенти.

Христониас Максимас: " В България сега цената на дизела, който ме интересува мен, е два пъти по-ниска от Гърция. Аз зареждам огромни количества и за моите камиони и коли и ми е много по-евтино. Аз бих добавил, че доста мои сътрудници и родственици от централните елементи на Гърция даже и Атина идват да зареждат в България, тъй като е по-евтино. При нас няма държавна помощ за горивата, а заплатите не се покачват. Според мен в България сега е най-евтиното гориво на Балканите, а може и в цяла Европа ".

Йоргос - водач от Гърция: " Зареждам постоянно, постоянно цялостен контейнер. Поне 2-3 пъти в месеца пристигам до тук ".

Кокалас Йоргос - притежател на бензиностанция в Гърция: " Трудно е, доста е мъчно. Най-вече при нас дребните бизнеси не ни оказва помощ никой. При огромните вериги е по-лесно, те се оправят, ние обаче загиваме ".

Атанас Кочев - предприемач в Гърция: " От наши близки знаем, че в Серска област сега особено, техните поданици всички идват да зареждат в България. Чуваме че има предложение в Серска област да вкарат субсидия на горивата, тъй като бензиностанциите изнемогват и нямат работа и се пробват да запазят бизнеса си ".

Проверката в Румъния пък откри, че цените на всеобщите горива в северната ни съседка не са доста по-различни от тези в България. Стойността на бензиностанциите на най-използвания бензин А-95 е съвсем идентична с тази у нас. При дизела обаче цената е по-висока с към 10 стотинки за литър. А при пропан-бутана разликата е даже по-голяма над - 40 стотинки за литър. Затова и някои румънци избират да зареждат с гориво колите си в България.

Мариус Щефан: " Цените са доста високи. Не можем да ги удържим, както през последните години. В началото имахме и отстъпка от страната, 0,50 леи на литър гориво, само че от 1 януари тази помощ спря ".

Ангел Най: " В България цените на горивата са по-ниски от тези тук в Румъния. - Знаете ли, дали водачите идват в България, да зареждат гориво тогава? - Да, доста хора зареждат гориво в България или Унгария ".

Сходна е обстановката и в Сърбия. Цените на най-масовите горива са с към 15 до 40 стотинки по-високи от тези в България. Така приблизително бензин А-95 коства към 170 динара или малко над 2,80 лева Дизелът е към 195 динара за литър или близо 3,30 лева, а пропан-бутанът се търгува за 110 динара или за над 1,80 лева Това е с към 60 стотинки по-скъпо по отношение на цената в България. Все отново пътуващите до страната ни за зареждане на гориво не са доста, само че работещите у нас сърби не пропущат да заредят колите си на по-ниските цени в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР