Много функции в днешните смартфони може да не отговарят на

...
Много функции в днешните смартфони може да не отговарят на
Коментари Харесай

Топ 5 на най-прехвалените функции в смартфоните

Много функционалности в днешните смарт телефони може да не дават отговор на действителна потребност и са предопределени по-скоро за маркетингови тактики на производителите им. Тези функционалности могат да се харесат единствено на дребна ниша от консуматори или на софтуерни запалянковци, които обичат да опитват. В тази публикация на Gizchina ще разгледаме петте най-прехвалени функционалности в смарт телефоните, които в множеството случаи не са толкоз потребни.

1. 144 Hz периодичност на освежаване на екрана

Неотдавна смарт телефоните имаха единствено 60 Hz периодичност на освежаване. След това през 2019 година беше пуснат OnePlus 7 Pro и секторът стартира да форсира честотата на освежаване от 60 на 90, а по-късно и на 120 Hz. Въпреки това първият телефон, който приложи 120 Hz беше Razer Phone от 2017 година.

Първоначално 120 Hz панелите бяха лимитирани до телефони от висок клас до 2020 година, когато станаха налични във всички гами. Въпреки демократизирането на високите честоти на освежаване, прибавянето на повече херцове, които окото не може да оцени може да окаже негативно влияние върху батерията.

В реалност скокът от 120 до 144 Hz е неосезаем. Освен това малко хора могат да разграничат екран с 90Hz от подобен със 120Hz. Въпреки че геймърите могат да оценят по-високата периодичност на освежаване, множеството мобилни игри не поддържат 120 Hz.

2. Безжично зареждане

Оказва се, че до появяването на стандарта Qi2 безжичното зареждане не е било дейно. Всъщност едно изследване демонстрира, че то изисква съвсем 50% повече сила, в сравнение с зареждането на мобилен телефон с кабел.

Освен това безжичното зареждане не е изцяло безжично. Все още би трябвало да зареждате телефона наоколо до контакта, към който се свързва основата и не можете да го вдигнете оттова. Така че, макар че технологията се усъвършенства лека-полека през годините, до момента в който не достигнем стандарта Qi2 и неговите достолепия сме изправени пред неефективна функционалност.

3. QHD екран

В днешно време Quad HD екраните са относително публикувани. Тези екрани имат разграничителна дарба 1440p, което значи 2560 x 1440 пиксела. От няколко години те са измежду водещите характерности и заслужават повече самопризнание, в сравнение с получават. Quad HD екраните са видимо по-остри и оферират повече елементи от Full HD екраните.

Недостатъкът им обаче е, че изискват повече сила, с цел да действат, което се отразява директно на батерията. Това е решителен фактор за хората, които желаят телефоните им да устоят през целия ден.

Друг значим аспект, който би трябвало да се вземе поради, е, че разграничителната дарба е директно пропорционална на диагонала на екрана. Например 32-инчовите тв приемници са Full HD. В случая на Samsung Galaxy S23 Ultra диагоналът му е 6,8 инча. Размерът му ни пречи да оценим изцяло оптималната резолюция, която предлага. Експертите считат, че салдото е в резолюцията 2К.

4. 108 MP камера

Много хора считат, че множеството пиксели не значат безусловно по-добро качество на изображението. Въпреки че производителите на телефони обичат да се хвалят с броя на мегапикселите си, това не всеки път води до по-добри фотоси. Всъщност някои от телефоните с най-хубава камера на пазара, като Гугъл Pixel и iPhone не оферират с най-големия брой мегапиксели.

Наличието на повече мегапиксели оказва помощ за увеличение на разграничителната дарба на фотографията, което ви разрешава да увеличавате и изрязвате елементи от изображението, без да губите прекалено много елементи от него. Това обаче е обвързвано с цената на заемане на повече място в телефона ви. Въпреки че това може да е потребно за някои хора, не постоянно е належащо. Телефоните от висок клас към този момент включват обектив за мащабиране, с който можете да вършиме фотоси на отдалечени обекти, а за общоприетите фотоси не е нужна толкоз огромна разграничителна дарба.

Важно е да вземете поради, че в случай че планирате да споделяте фотосите си в обществените мрежи или в приложения за известия, те ще бъдат компресирани, което значи, че спомагателните елементи, обезпечени от фотосите с по-висока разграничителна дарба, може да не се виждат в крайната фотография. Следователно съществуването на повече мегапиксели не постоянно е еднакво на по-добри фотоси, а други фактори, като да вземем за пример качеството на обектива и софтуерната обработка са също толкоз значими.

5. 8K видеозапис

От съвсем десетилетие използваме функционалността за запис на 4K видео с разграничителна дарба 3840 x 2160 пиксела. Samsung беше една от първите марки, които интегрираха тази функционалност с Galaxy S5 през 2014 година, само че тогава тя не беше доста значима.

В днешно време 4K е общопризнат стандарт, който има по-голям смисъл благодарение на по-мощен хардуер, макар че заема доста място в телефона ви. Това е изключително потребно, защото консумираме наличие на устройства като телефони, таблети и преносими компютри с задоволително огромни екрани, с цел да забележим разликата сред 1080p и 4K.

Преминаването към 8K (7680 x 4320 пиксела) обаче не обезпечава видимо усъвършенстване. Всъщност, с изключение на за професионални игри, резолюцията 8K е безсмислена за мобилно видео.

Заключение

Истината е, че множеството консуматори на смарт телефони не се възползват от тези функционалности. Те се интересуват повече от главните функционалности като опцията за изпращане на известия, осъществяване на диалози и сърфиране в интернет. Ето за какво е жизненоважно производителите на смарт телефони да се съсредоточат върху предлагането на решения, които са съобразени с действителните потребности и условия на потребителите, с цел да подобрят използваемостта на своите артикули и потребителското преживяване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР