много европейски традиции Коледа носи подчертано християнско название. Такива са

...
много европейски традиции Коледа носи подчертано християнско название. Такива са
Коментари Харесай

Знаете ли откъде идва думата Коледа

много европейски обичаи Коледа носи очебийно християнско наименование. Такива са съветското Рождество, италианското Natale със същото значение, и френското Noel посредством звукови трансформации отново от същия корен, немското Weihnachten „ светите нощи " и британският Christmas „ Христова меса ". У нас Рождество Христово е формалното църковно наименование на празника, само че всеобщо използваме названието Коледа, което е продължение на римските обичаи, написа


Римските жреци тържествено разгласявали началото на новия месец, именуван Kalendae. Календи, както и думата календар, произлиза от глагола calare – „ възгласявам ". Най-тържествено били отбелязвани януарските календи – празник на ново начало и всеобща наслада. По времето на Юстиниан в този празник се влага ново, християнско наличие, и той се разгръща от Коледа до Богоявление. Ние възприемаме думата колѧда като синоним на Рождество Христово.

Коледа, Крачун, Божич

Християнската символика е призвана да размени езическия празник на зимното слънцестоене. Тогава слънцето „ прекрачва “ от зима към лято, по тази причина празникът е бил именуван Крачун – наименование, непокътнато у румънци и унгарци като име на Коледа. След този ден денят „ просиява ", по тази причина месецът е носел остарялото наименование просинец – у нас януари, а при чехи и хървати декември. Старото име на декември у българи и албанци е било коложег, заради обичая да се палят и търкалят колела като алегоричен облик на слънцето.

В Западна България и в земите на някогашна Югославия Коледата се назовава Божич. Това е името на античен персонаж, който възпяват в коледните песни като Млада Бога. Той е знак на младостта и новото начало и се опълчва на Бъдника, символизиращ остарялата година. Бъдник се назовава особено определен дънер, който гори през цялата Бъдни вечер. В названието Бъдник учените откриват антични индоевропейски корени, сродни на индийския дявол Ahi Budhnya (Ahi «змей» от дълбините- budhпа). Понякога бъдникът се оформя с брада като дъртак и се назовава Стария господ или дедник. Изгарянето на бъдника в края на остарялата година символизира поразяването на змея посредством огън и отбелязва началото само че нов сезонен цикъл, гарантиращ изобилие.

Традиционни и по-нови традиции

С бъдника се правят ритуални дейности, в които той се третира като живо създание: хранят го, дават му да пие вино от стомната. За тази цел в пъна издълбават специфична трапчинка – „ устата на бъдника ". В трапчинката сипват масло, мед, пшеница, след това я залепват с восък. В подмяна чакат Бъдникът да ги подари със здраве и изобилие.

Обичаят да се гори дънер на Коледа е съществувал и в други европейски обичаи. Такива са британският yule log „ коледен дънер " и френският bûche de noël „ устата на Коледа ".

В началото на новото време традициите се трансформират. В доста страни е съществувал обичаят против Валпургиевата нощ да издигат украсено майско дърво, най-често бреза. В северните немски градове стартират и на Коледа да украсяват елха, която окичват с лакомства. Вместо горящия коледен дънер, на елхата се слагат свещи, които осветяват коледната нощ.

Дядо Коледа, Санта Клаус, Дядо Мраз, Ноел Баба

Образът на Коледа в Англия стартира да се персонифицира още през 15-и век, а два века по-късно за пръв път се появява името Дядо Коледа. По-късно той се слива с облика за Св. Никола, който раздава блага на децата. Сред холандските заселници в Америка името на Свети Никола е звучало Sinter Niklaas, разговорно Sante Klaas. През 19-и век американският Санта Клаус идва и в Англия, а Дядо Коледа се трансформира в скришен нощен клиент, който донася дарове.

Руският баснословен воин Морозко е бил описван като ниско старче, което санкционира неприятните и възнаграждава положителните деца. През 19-и век писателят В. Ф. Одоевски написва приказката Мороз Иванович, и последователно фолклорният персонаж се трансформира в познатия ни Дядо Мраз, съпровождан от внучката си Снежанка. След Октомврийската гражданска война Дядо Мраз, наред с всички коледни обичаи, се подлага на гонене, само че през 30-те години се завръща – този път на Нова Година, която е празник, изчистен от религиозна символика.

Сега Дядо Коледа е известен в доста страни по света. В Турция той е прочут като Ноел-баба, а в Япония – Сантакуросу.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР