Много е вероятно вълната от Делта варианта на COVID-19 да

...
Много е вероятно вълната от Делта варианта на COVID-19 да
Коментари Харесай

Проф. Денков призова лекари и учители да се ваксинират

Много е евентуално вълната от " Делта " разновидността на COVID-19 да пристигна в България преди началото на новата образователна година и по тази причина апелът ми към всички учители и шефове е да се имунизират в идващите дни и седмици, тъй като не се предлага имунизиране в хода на висока вълна в епидемиологичната конюнктура. Това сподели на конференция служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, уточнявайки, че не се планува наложителна имунизация на учителите, само че ще има по два дни спомагателен отпуск за учителите, които се имунизират.

Аргументите за този спомагателен отпуск са чисто медицински, тъй като в редица случаи има неразположение в първите два дни след слагането на имунизацията, изясни министър Денков. Той означи, че извънредно висок е ползата към акцията на МОН за имунизацията в образованието, тъй като се е оказало, че най-големият проблем за учителите и шефовете е неналичието на съответна и настояща здравна информация. Затова беше основно в самодейността да се включат представители на медицинските среди и на фармацевтичните факултети, тъй като те дават надеждна информация за имунизацията. Имаме предварителна информация, че 500 учители са поискали, вследствие на тази акция, във Варна да се направи особено за тях имунизиране, само че би трябвало още малко време, с цел да се отчетат данни от акцията, сподели просветителният министър.

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева сподели, че данните отпреди няколко седмици демонстрират, че в под 4 % от учебните заведения и детските градини има над 70 % имунизирани педагогичен експерти и непедагогически личен състав, а в над 65 % от учебните заведения и детските градини са под 30 % имунизираните учители и непедагогическият личен състав. " Средният % на учителите, които са имунизирани, е сред 30 и 40 % в най-оптимистичния случай ", разяснява Пеева.

Към февруари т.г. учителите в България са 91 467, сподели министър Николай Денков и посочи, че акцията на МОН за имунизирането на учителите остава " отворена ". В нея с видеопослания вземат участие над 20 експерти и дават отговор на въпроси на учители и шефове за имунизацията. През последната образователна година починаха над 120 учители в нашата просветителна система, сподели министърът.

Той сподели в отговор на въпрос, че от МОН са за присъствена образователна година и единствено в краен случай да се минава към отдалечено образование.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР