Много е вероятно сметките за ток да се повишат драстично,

...
Много е вероятно сметките за ток да се повишат драстично,
Коментари Харесай

Детски градини и училища у нас заплашени с дървени ваканции

Много е евентуално сметките за ток да се покачат фрапантно, а твърдото гориво, което в този момент се употребява, не е природосъобразно

С дървени ваканции са застрашени още от началото на отоплителния сезон редица учебни заведения и детски градини в страната, а повода са повишените цени и като цяло енергийната рецесия, обхванала Европа от началото на т.г. За това предизвестяват от Сдружението на общините у нас, откъдето прецизират, че даже и санирани здания, чиято енергийна успеваемост е доста по-добра от несанираните, не са застраховани.

Такъв тъкмо е случая с една от детските градини в Горна Оряховица, в която се възпитават близо 200 деца и която се отоплява през зимата на газ. Сметката ѝ за януари м.г. е била на стойност 8000 лева, само че в този момент от управлението се тормозят за идните месеци и към този момент са създали предплатени заплащания за газ. Очакванията са, за жалост, сметката в този момент да е по-висока.

“Няма да лъжем, че тази година нещата са извънредно притеснителни най-много поради  липсата на прогнозируемост. Предните месеци нямахме изясненост и цената беше прекомерно висока. Не знаем и дали ще продължат обезщетенията за ел. сила ”, сподели пред Нова телевизия шефът на градината Десислава Бошнакова.

Подобна е обстановката освен в община Велико Търново, само че и съвсем на всички места. Голяма част от детските градини и учебните заведения се отопляват на твърдо гориво – дърва, въглища или пелети. Засега тези хранителни запаси на множеството места са обезпечени, само че несигурността за цената на тока и по какъв начин ще се развива в околните няколко месеца енергийната рецесия, водят до обосновани терзания у управленията на образователните заведения, които в последните 2 години и половина работеха ту в присъствена форма, ту в онлайн среда. 

Мнозина виждат решение с инсталирането на фотоволтаични системи, само че те работят оптимално през летните месеци. Проблемът е, че колкото и сила да изкарат тогава, към този момент технологията за нейното дълготрайно предпазване е относително примитивна и не води до позитивен резултат през зимата, когато слънчевата светлина е лимитирана. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР