Много е важно заплащането в здравеопазването да бъде на база

...
Много е важно заплащането в здравеопазването да бъде на база
Коментари Харесай

Д-р Йорданов: Заплащането трябва да бъде на база квалификация и свършена работа

Много е значимо заплащането в опазването на здравето да бъде на база подготовка и свършена работа, а здравната услуга към пациента да е пропорционална на тяхната отговорност към тази здравна система. Това споделя доктор Станислав Йорданов от Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна- ИСУЛ” пред БНР в навечерието на Световния ден на здравето - 7 април.

„ Не споделям, че всеки няма право на здравна помощ, само че мисля, че би трябвало да се подхожда малко по-твърдо към безотговорните пациенти “, разяснява доктор Йорданов.

По думите му години наред в България битува мнението, че опазването на здравето е гратис. „ Американците споделят: „ Безплатен обяд има единствено в клопката на мишката “. Здравеопазването е една от най-скъпите сфери и разликата у нас и в другите страни е кой заплаща сметката. У нас сметката е обща и никой не е удовлетворен – и лекаря, и пациента, а парите отиват някъде другаде “, счита медикът.

По думите му неналичието на резултат от прираста на финансов запас в опазването на здравето приказва за това, че този финансов запас не се употребява по предопределение.

„ Контрольорите на здравната система и финансистите би трябвало да кажат къде отива този запас. Аз считам, че е извънредно потребно да се вкара така наречен самостоятелна здравна карта – нещо което обсъждаме от години и то не случва. Това съгласно мен е един от механизмите, който ще ограничи мощно приключването на финансови потоци от опазването на здравето. Всеки един пациент ще бъде инспектор на този финансов запас. Когато отидете някъде и ви се направи намеса или процедура, и в случай че ви бъдат изтеглени от вашата персонална здравна сметка избрани средства, вие ще знаете тези пари защо са отишли. Докато в този момент бъркаме в „ общата каца с мед “ и никой не го интересува какво се случва. С самостоятелната здравна карта ще се увеличи и отговорността на пациентите към здравното обезпечаване, тъй като има доста огромен % на здравнонеосигурени пациенти. Те споделят, че не употребяват здравна помощ, само че може един път да им се наложи и сумата за това лекуване да е голяма. За доста пациенти е по-важно да си заплащат цигарите, само че не и здравните вноски. И тук се запитвам - кое е приоритет за пациентите “, сподели доктор Йорданов.

Той добави, че е нужна промяна във връзка с „ пътечното опазване на здравето “, тъй като всеки пациент е самостоятелен случай.

„ Заради този тип възнаграждение на база цена на клинична пътека, постоянно идва пациент с епикриза и споделя – „ Това не са ми го правили “, само че го има и другия случай. Доскоро нямахме незабавна диагноза за „ Остър ларингит “ - то не съществуваше като незабавна приемна диагноза допреди няколко години. И като пристигна дете с изострен ларингит и зной, ние не можем да го приемем и да го лекуваме по клинична пътека, в случай че не му бъде осъществена трахеотомия. Тоест, в случай че ние успеем да овладеем положението с лекарства, без да го оперираме, това не се включваше към никаква клинична пътека. Това дете е незабавно, предстои на незабавна хоспитализация и изобщо не стои въпросът дали да се приема или не, само че ние бяхме принудени да пишем някакви други диагнози, с цел да се лекува това дете и да се заплати клиничната пътека, което е безумство... А посредством клиничните пътеки се източва Касата, това е главният механизъм за поглъщане на тези непрестанно възходящи финансови потоци от системата “, сподели още доктор Йорданов.

В отговор на въпрос дали би трябвало да отпаднат общопрактикуващите лекари в настоящия тип на системата, доктор Йорданов съобщи, че години наред се е вложило в тях и в случай че това се случи, ще настъпи цялостен безпорядък. „ Личните лекари имат значимо място и не е удачно да се прави промяна в тази посока, тъй като тези сътрудници поемат огромна тежест от здравната система “, уточни той.

Според него, с цел да се разпредели вярно ресурсът в опазването на здравето, би трябвало да се оценят разноските за всяко едно настрана заболяване, намеса и парите да се разпределят правилно – да няма недооценени специалности за сметка на други.

Д-р Йорданов пожела за 7 април на сътрудниците си да виждат повече усмихнати пациенти. „ Усмивката на болния е щастието на лекаря “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР