Много е важно за едно правителство, което идва с големи

...
Много е важно за едно правителство, което идва с големи
Коментари Харесай

Радев в Германия: Моята борба не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат

Много е значимо за едно държавно управление, което идва с огромни обещания, в тежки рецесии да следва своите обещания и политиката му да бъде транспарантна, отчетна, без сиви зони, без скрити процеси. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с българската общественост в Берлин, запитан дали с реториката си не способства за събаряне на държавното управление и стигане до предварителни избори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният глава увери, че с говоренето си не цели да смъква държавното управление .

"Винаги съм се придържал към своите конституционни права и отговорности като президент. Винаги съм се старал да бъда коректив, да показвам настройките на българите. Моята битка не е против съответно държавно управление , а против всеки циничен управнически мандат ", означи президентът.

Като цел номер едно, която е изразил с няколко обръщения, той означи подсилване на държавността. "Каквито и стопански и обществени стратегии и политики да вършим, в случай че не укрепим държавността, те ще рухнат като всички до момента. Това значи битка с корупцията, господство на правото, отчетни, виновни институции ", акцентира Радев.

"Действията на държавното управление би трябвало да водят натам възприятието за правдивост у жителите да пораства, да не отива надолу ", сподели той.

Президентът обясни пред събралите се обстановката с поръчаните от България изтребители F-16. "Самолетът е превъзходен, не съм налагал несъгласие против него ", сподели той. Според него обаче проблем е методът на държавното управление поради мощното повишаване на цената, доста над финансовата рамка, избрана от Народното събрание.

"Относно действителната цена на първите 8 поръчани самолета би трябвало да е ясно, че това не е единствено цената за самолета

- тя даже е относително дребна част от нея. Това е наземно съоръжение, въоръжение, образование, логистична поддръжка и доста други неща ", сподели Радев. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разноски е "един тип машинация на българския поданик, тъй като тези разноски ще би трябвало да се заплащат след това ".

"Ако се бавим, идващите осем самолета ще дойдат много след 2025 година ,

а с 8 самолета никоя страна не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници ", акцентира президентът. "Не можем да се откажем от тази дарба и да я хвърлим на плещите на съдружниците ", съобщи той.

"Рискуваме, откакто към този момент не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на съветската страна - очевидно няма по какъв начин да стане в тази геополитическа конюнктура и не би трябвало да става, само че МиГ-29 ще може да лети още към година, най-вече, и ще се появи бездна - най-малко 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят апел е да се търсят заместващи решения ", прикани Радев. Правителството би трябвало да реши това бързо и по най-хубавия метод за България, добави той.

Представители на българите, живеещи в Германия, показаха безпокойствата си и потърсиха мнението на президента

по редица вълнуващи ги въпроси – от проблемите с образованието като цяло и съответни проблеми до позицията му по отношение на настоящи политически въпроси.

"Срещата с вас за мен е най-важната от моята аудиенция, тъй като гласът на България в тези динамични и предизвикателни за цяла Европа времена би трябвало да се чува, нашата позиция би трябвало да се схваща ", съобщи президентът Румен Радев на среща с българи от голям брой провинции, събрали се в Берлин.

"Това е силата на Европейски Съюз и НАТО – всеки глас, всяко мнение е значимо. Искам да чуя у вашия глас ", обърна се президентът към сънародниците ни.

Българската общественост е седмата по бройка задгранична общественост в Германия, както и една относително млада общественост, добре интегрирана в немското общество и трудов пазар, сподели посланикът ни там Елена Шекерлетова при откриването на срещата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР