Много е важно договорът за изтребителите да бъде сключен в

...
Много е важно договорът за изтребителите да бъде сключен в
Коментари Харесай

Бивш министър на отбраната обясни до кога най-късно трябва да сключим договора за F-16

Много е значимо договорът за изтребителите да бъде подписан в границите на интервала, избран от американската страна, всяко отсрочване на договорката за F-16 ще има отрицателен резултат. Това сподели Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата, заместител шеф в Института по осведомителни и информационни технологии по е-Инфраструктура и сигурност, предава "Фокус ".

„ Много е значимо този контракт да бъде подписан и то в границите на интервала, който се дефинира от американска страна - 60 дни. Това не е въпрос единствено на начало на превъоръжаване на военновъздушните сили, само че е и знак за цялостната промяна на нашата войска и всяко отсрочване ще има отрицателен резултат върху мотивацията и върху всички други планове, които би трябвало да вървят ускорено след първата стъпка във връзка с самолетите “, сподели още той.

По думите на Велизар Шаламанов в процеса на създаване на нови качества са хората и първо този отрицателен резултат ще е върху военнослужещите, които чакат старта на действителната рационализация, придобиването на нова съвместима техника към този момент много година. „ Негативен резултат ще има и измежду съдружниците ни, защото ние от години приказваме за придобиването на нов аероплан и невъзможността да създадем тази крачка се отразява на доверието към нас, не просто политическо доверие, само че доверието към способността ни да планираме, да управляваме риска и уговорката ни действително да харчим пари за нови технологии. Ще има отрицателен резултат и върху упованието на българската промишленост посредством такава огромна стратегия за превъоръжаване да бъде включена във високотехнологични планове, съпътстващи процесите на превъоръжаване в районен и европейски мащаб. Не ми се желае тази договорка да бъде политизирана във висока степен, защото тя беше към този момент употребена за в допълнение внасяне на опълчване в страната. Такъв вид крачка, която включва първоначално придобиване на осем съвременни изтребителя, би трябвало да бъде взета с високо равнище на единодушие, тъй като тази крачка отваря опция за развой на промяна, включващ спомагателни самолети, извеждане на остарялата техника, придобиване на зенитно-ракетни комплекси и радари, интеграция на всичко. Това са доста пари и ангажимент на доста хора, обвързвано е с връзките ни с доста страни, в това число стратегическото партньорство със Съединени американски щати и е извънредно време то да бъде поставено пред скоби в политическите процеси в страната “, съобщи специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР