Много е важно да обърнем внимание на това къде растат

...
Много е важно да обърнем внимание на това къде растат
Коментари Харесай

Криминален психолог: Децата учат през примерите, които виждат от родителите си

Много е значимо да обърнем внимание на това къде порастват нашите деца през днешния ден и какъв е образецът, който виждат те у дома, в учебно заведение, в обществото като цяло. Децата учат посредством образците, които виждат.

Това съобщи в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria престъпният психолог Велина Владимирова.

„ Как родителите позволяват спорове или проблематични реакции, това е методът, по който се научават и децата да отреагират в най-различни обществени обстановки “, уточни тя.

„ Защо този човек продава ракия на деца. Защо деца отиват да си купят ракия “, разяснява Владимирова случая в с. Гъмзово, при който четири деца на възраст сред 10 и 17 години пребиват до гибел 59-годишен мъж поради половин шише ракия.

По думите на престъпния психолог това не са изолирани случаи, а проблем, който се задълбочава с годините и акцентира, че на доста деца им липсва родителските грижи.
Не мисля, че това нещо би трябвало да се трансформира в норма. Говорейки всеки ден за сходни проблеми, излъчвайки ги по малкия екран, започвайки новините с това кой е починал, кой е блъснат, кой служител на реда какво закононарушение е направил, аз мисля, че това се трансформира в норма, а то не би трябвало да е норма. Това не е нормата.
„ През годините е имало и други сходни закононарушения, всяка година първоначално имаме скупчвания на такива по-жестоки и отразени необятно в медиите случаи. Те не би трябвало да се трансформират в нещо, което чакаме да чуем в новините. Мисля, че медиите прекалено много отразяват надали не всяко едно такова по-тежко закононарушение, за мен това не би трябвало е по този начин “, уточни Владимирова.

Според нея аргументите за сходни произшествия са доста и се коренят в домашното образование, в обществото, взаимоотношенията ни, образованието, политическата система.

„ Медиите възпитават и съгласно мен това, което би трябвало да се излъчва е за хубавите образци, за хората, които творят и работят от сърце и душа “, безапелационна е Владимирова.

„ В годините е имало доста случаи на служители на реда, извършващи закононарушения. Това се задълбочава. Подборът в Министерство на вътрешните работи и контролът върху чиновниците би трябвало да бъде по-различен от този, който е сега “, разяснява престъпният психолог случая със хванатия да транспортира мигранти на Автомагистрала „ Тракия “ 23-годишен служител на реда.

„ Всички чиновници на Министерство на вътрешните работи – и изпълнителният състав, и на равнище шеф, би трябвало да минават през избрани интервали от време на полиграфско проучване даже, с цел да се види дали не злоупотребяват със служебно състояние, дали не правят някакви закононарушения, дали нямат някакви зависимости – наркотични, хазартни, алкохолни, тъй като такива хора нямат място в системата на Министерство на вътрешните работи “, означи Владимирова.

По нейните думи оправданието на служителя на реда, че имал да изплаща заем и по тази причина превозвал мигранти, е несъстоятелно.

„ Това може да е неговото опрощение за пред другите. В България голяма част от хората имат сходни отговорности, това не е причина да извършиш закононарушение. Това е осъзнато решение “, акцентира престъпният психолог.

Целия диалог вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР