Много е важно България да си гарантира възможност за контрол

...
Много е важно България да си гарантира възможност за контрол
Коментари Харесай

Неински: Важно е България да има възможност да контролира изпълнението на договора с РСМ -

Много е значимо България да си подсигурява опция за надзор върху процеса на осъществяването на контракта за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз. Ние би трябвало да знаем дали има политически гаранции за осъществяване на контракта от 2017 година, разяснява във връзка френското предложение някогашният външен министър Надежда Неински.

Според мен това е най-сериозното предложение, което България е получавала до този миг. За първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, като изискване за присъединяването ѝ към Евросъюза и това се съдържа в проекто-заключенията, изясни тя.

Според нея би трябвало да се отдаде дължимото на Франция, макар че това е позиция на целия Европейски Съюз и Европейска комисия ще мониторира осъществяването на контракта.

Политическата непоклатимост постоянно е извънредно значима, това дава спомагателна мощ в договарянията, с цел да е силна позицията ни, тя би трябвало да е единна. Очаквам в Народното събрание министър председателят да изрази своята позиция, а с цел да го направи, би трябвало да има решение на Министерския съвет, само че допускам се изчаква поради политическото напрежение, уточни Неински в коментар за политическата неустойчивост в страната сега.

По думите ѝ задачата е комплицирана и за двете страни.

Всичко, което се случва през последните месеци дава опция да се видят зависимостите и какво значи едва водачество. Дълго време Европа смяташе, че с леки стъпки може да се избави по значими тематики като енергийните доставки, само че се наложи да излезе от зоната си на комфорт. Решенията в момента са исторически и правителствата на България и Северна Македония би трябвало да го осъзнаят, сподели тя.

Според нея държавното управление е показало колебливост в доста обстановки, а би трябвало да е ясно, че " поддръжката за Украйна е поддръжка да българската национална сигурност ", акцентира Неински. 

По думите ѝ " номадство в българския парламент е имало и в минали години, но сходни болшинства са нестабилни ".

Мнозинство би трябвало да се образува към дела и това е това е ангажимент на ръководещите. Да предложат пакет от няколко неща, които считат за приоритет и да желаят поддръжка по него ", уточни Неински.

Според нея у нас надвива балканския фасон при съставяне на обединения, а с цел да са постоянни не би трябвало да има доминация на една политическа мощ над друга. " Политическата просвета у нас към момента е недостиг ", заключи Надежда Неински.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР