Много е важно България да има работещо правителство, което да

...
Много е важно България да има работещо правителство, което да
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Много е важно България да има работещо правителство

Много е значимо България да има работещо държавно управление, което да пази ползите на страната ни в Европейски Съюз от позицията на ясна политика и ясна тактика за страната. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред български медии на 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата, която се организира в египетския град Шарм ел Шейх, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според прогнозите на МВФ през 2023 година се чака закъснение на растежа в огромните стопански системи като Китай ,

Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз. Вероятно половината от страните членки на Европейски Съюз ще бъдат в криза следващата година, а може би и за по-дълъг интервал от време, сподели Георгиева. По думите ѝ световен напредък от 2,7 % е най-ниският напредък, който се записва в последните десетилетия. По-сериозен е казусът с битката с инфлацията, разяснява шефът на МВФ, съобщи Кристалина Георгиева.

Според нея инфлацията се е трансформирала в най-голямата спънка за икономическо развиване

и визира изключително тежко по-бедните хора. Затова централните банки нямат различен избор, те би трябвало да покачват лихвените проценти, тъй че да може наклонността на инфлация да бъде обърната в вярната посока. Високи лихви, съчетани с висок курс на $, оказват съществено негативно въздействие върху разрастващите се стопански системи и развиващия се свят, означи Георгиева. 

Тя акцентира, че МФВ идва на форума на Организация на обединените нации за климата с съответни приноси

- първо интегрираме климатичните тематики в макроикономическата политика и в нашите полемики с обособените страни, и второ - създадохме нов финансов инструмент. За първи път в историята си МВФ дава дълготрайни заеми за структурно трансформиране като размерът на фонда е 40 милиарда $. Засега имаме доста огромен интерес към него, защото това е източник на положителни лихвени условия, сподели Георгиева.

Светът през днешния ден се намира в доста мъчно време, чакаме 2023 година да бъде изключително тежка година .

Има риск да забравим тези значими тематики и в случай че го създадем, ще подкопаем главните за напредък и благополучие на света, съобщи Георгиева. По думите ѝ климатичните промени оказват огромно влияние на макроикономическата и финансовата непоклатимост и в това време преходът към новата климатична стопанска система отваря огромни благоприятни условия за напредък и за претовареност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР