Много е странно как важните икономически решения в България се

...
Много е странно как важните икономически решения в България се
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Бюджетът губи половин милиард годишно от забраната за внос от Украйна

Много е необичайно по какъв начин значимите стопански решения в България се взимат въз основата на всичко друго, само че не и на икономическа и финансова логичност. Това написа икономистът Михаил Кръстев, член на Съвета по стопански и обществени политики.

Чуваме какви ли не политически и геополитически причини към последния “горещ картоф ” - възбраната за импорт на избрани култури от Украйна. 

Единственият мотив, който следва да ни интересува е изнесеният от Асен Василев в съвещание на Министерски съвет от 30 август- “До момента хазната губи от тази възбрана 164 млн. лева ”.

Ако тези калкулации са правилни и хазната губи за 4 месеца 164 млн. лева, то на годишна база загубата е малко под половин милиард лв.. 

Още толкоз, отново по калкулации на Министерството на финансите, хазната губи от диференцираното Данък добавена стойност за някои браншове, което никой не смее да анулира към този миг. 

Само от тези два образеца, извънредно с решения на изпълнителната власт, приходната част на бюджета е ощетена с над 1 милиарда лева. 

Публичните финанси би трябвало да следват икономическа логичност, не политическа или геополитическа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР