Много е сложен балансът между интересите на производителите, интересите на

...
Много е сложен балансът между интересите на производителите, интересите на
Коментари Харесай

Мирослав Ненков за управлението на здравеопазването: Малко бобърче се е вкопчило в малка бозчица и суче от 8 млрд. лева

„ Много е комплициран салдото сред ползите на производителите, ползите на търговците и ползите на пациентите. Когато се вкарват разпоредбите, зависи кое лоби ще надделее – по този начин ще бъде вписано. Пациентите са на трето място “. Това разяснява в „ 120 минути “ Мирослав Ненков, някогашен заместник-министър и длъжностен министър на опазването на здравето.

Цените на медикаментите, които попадат в така наречен „ положителен лекарствен лист “ и се заплащат с обществени средства, се контролират от страната.

Само за седмица видяхме по какъв начин след следствието на репортера на bTV Мария Ванкова, депутатите се раздвижиха, с цел да затворят законова врата, която самите те бяха отворили.

Врата, която позволяваше цените на онколекарства, купувани от държавни и частни лечебни заведения, да се разграничават от време на време 28 пъти.

Здравната комисия ще прегледа промени в закона, с които разликите в цените да се понижат

 

„ Ако някой види реклама на лекарство или на някакъв отпадък с моето име и лице – това е машинация “, съобщи Ненков при започване на диалога.

„ Не мисля, че производителите имат огромно благополучие, има микролобита, които обират луфта. Производителят на доста по-високо равнище е заинтригуван от това да даде достъп до лекарството си. Икономическият фактор го има, само че производителят записва на избрана цена. Когато има публичен запас и когато касата прибира бележките и заплаща сметките. По-скоро при касата би трябвало да има механизъм, с който да споделя, че не може за едно и също да заплаща с такива съмнения “, разяснява проф. Георги Момеков - ръководител на българското научно сдружение по фармация.

Той добави, че в последно време е изпълнен с скептицизъм за протичащото се у нас.

По думите на Мирослав Ненков ръководството на опазването на здравето теоретично, в случай че се ръководи от добър собственик, изобщо не е комплицирано - със строги правила без пропуски.

„ В тази обстановка, в която е подложен проф. Хинков, е пъклен комплицирано, тъй като всяко едно малко бобърче се е вкопчило в една дребна бозчица и суче, суче от тези 8 милиарда лв. “, добави още той.

" И когато се опиташ да отскубнеш устичка на бобърчето от бозчицата, става страховита история. Трябва да си твърд ", съобщи Мирослав Ненков.

Какво още разясниха специалистите - чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР