Много е опасно да се пипат службите с декларации. Нека

...
Много е опасно да се пипат службите с декларации. Нека
Коментари Харесай

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев: Алексей Петров е тясно свързан с актуалните политически процеси

" Много е рисково да се пипат службите с заявления. Нека някой съответно да уточни от кое място черпи тези данните и дано да изложи претекстове ". Това съобщи пред БНР някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев по отношение на кадровите промени в Министерство на вътрешните работи.

" Нормално е да се вършат смени, само че когато те са ясно стимулирани. За 10 месеца аз и моят екип сменихме 4 регионални шефове, в този момент са заменени повече от половината единствено за 2 месеца. Това са хора, които са назначавани от Бойко Рашков. Новият министът има право да прави тези смени, само че когато сменяш повече от половината шефове, би трябвало да се мотивираш ясно, тъй като всяко едно такова деяние е явен сигнал както към обществото, по този начин и към Министерство на вътрешните работи. Тези хора се изправят против извънредно тежка престъпност и в случай че те нямат увереността, че единствено в резултат на качествата и резултатите им могат да бъдат заменени, доста мъчно може да се чака от тях дейно противопоставяне на престъпността. Липсата на доверие би трябвало да се стимулира ", разяснява той. 

" Министър-председателят изиска от вътрешния министър избрани дейности и той дружелюбно смени позицията си ", сподели Демерджиев по отношение на дейностите към основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Той подсети, че този основен секретар не е назначен еднолично от президента, а той е гласуван от кабинет, в който са взели участие Кирил Петков, Асен Василев и акад. Николай Денков. 

Ситуацията тогава беше нетърпима, уточни някогашният върешен министър и добави, че сега това не е по този начин:

" Ситуацията сега не е такава, сравнимо със обстановката през 2021 година В момента на мен ми липсват ясно изразени претекстове - коя работа не прави своите отговорности качествено и за какво нейният началник би трябвало да бъде заменен. Сега под формата на разнообразни лозунги и заявления праволинейно се осъществя сюжета от изтеклите записи. Там ясно се споделя кои са стъпките и те се правят, без значение че обществото се опълчва на това. Това явно е решено доста обратно във времето и в този момент се търсят разнообразни оправдания ". 

Показното ликвидиране на Алексей Петров е безусловно неприемливо, безапелационен бе Иван Демерджиев. По думите му то е било направено демонстративно и без никакво терзание от причинителите. Алексей Петров е тясно обвързван с настоящите политически процеси, сподели той и означи, че повече от 5 години в България " никой не си позволяваше да прави такива закононарушения ". 

" Когато създаваш такива земетресения в системата за сигурност, не може да не очакваш, че страната ще отслабне, респективно бранш " Сигурност " ще отслабне. Това са разумни последствия ", безапелационен бе той и добави:

" Алексей Петров беше и сценарист, и артист. Това ликвидиране би трябвало да се проверява доста деликатно ".

Според него убийството на Петров е въпрос на национална сигурност: 

" Има още хора, за които се тормозя, че могат да последват неговата орис. Аз се сещам най-малко за няколко индивида, които са в сходна обстановка - по-малко от пръстите на едната ръка ", сподели той. 

Не ми е известно по времето, когато бях министър, да са постъпвали сигнали за закани към политици, заявява някогашният силов вицепремиер: 

" Не са постъпвали сигнали и не ми е известно да е назначавана защита ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР