Много добра оценка за работата на Врачанския окръжен съд дадe

...
Много добра оценка за работата на Врачанския окръжен съд дадe
Коментари Харесай

Над 2000 дела са разгледани в Окръжен съд – Враца през 2023 година

Много добра оценка за работата на Врачанския областен съд дадe Даниела Дончева – административен ръководител-председател на Апелативен съд - София

В Окръжен съд – Враца през 2023 година са прегледани общо 2006 каузи, което е със 137 каузи повече спрямо 2022 година От тях 915 са прегледаните наказателни каузи, 829 цивилен каузи, 261 търговски и едно фирмено дело. Това стана ясно през днешния ден от показаните данни от годишния доклад, изнесени от административния началник - ръководител на Окръжен съд – Враца Надя Пеловска – Дилкова на годишното отчетно заседание за активността на Окръжния съд и районните съдилища от правосъдния му регион.

„ Искам да ви поздравя за тежката работа, която сте направили през миналата година. И да изкажа своята убеденост, че зад цифрите и статистиката, която през днешния ден бе показана в отчета на ръководителя на Окръжен съд – Враца, стои вашият висок професионализъм, вашата висока подготвеност и старания, организационните качества на ръководителя на Окръжен съд и ръководителите на районните съдилища на региона, и освен на съдиите, само че и на правосъдните чиновници, тъй като без тях ние не можем да осъществяваме нашата активност. Понеже виждам вашата мотивираност и висока отговорност към работата, която вършите, имам вяра че ще продължите да бъдете един от стълбовете на обществото “ – сподели пред събранието Даниела Дончева, административен началник - ръководител на Апелативен съд – София. Поздравления за положителната работа на съда през миналата година сервира и Олга Керелска – член на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Гости на събранието бяха също Владимир Сираков административен началник - областен прокурор на Окръжна прокуратура – Враца и Силвия Житарска – зам.-административен началник - зам.-председател на Административен съд – Враца.



През 2023 година в Окръжен съд - Враца са постъпили за разглеждане общо 1653 цивилен, наказателни и търговски каузи. Заедно с останалите несвършени към 01.01.2023 година - 353 броя каузи, през 2023 година на произвеждане са стояли за разглеждане общо 2 006 каузи. Броят на постъпилите за разглеждане каузи през 2023 г.- 1653 бр., е повишен спрямо предходните две отчетни години, през които постъпилите каузи за 2022 година са били 1492, а за 2021 г.- 1462. Съответно, повишен е и броят на общо стоялите за разглеждане каузи, които през 2023 година са били 2 006 бр., при 1869 за 2022 година и 1758 за 2021 година

През отчетната година са постъпили за разглеждане общо 886 наказателни каузи, които по типове са: 61 броя НОХД първа инстанция; 594 частни наказателни каузи първа инстанция, 76 частни наказателни каузи - разпити пред съдия; две административно наказателни дела; 80 въззивни наказателни каузи и 73 частни наказателни каузи втора инстанция,

Постъпилите през 2023 година наказателни каузи - 886 - са увеличени сензитивно спрямо постъпилите през 2022 година каузи - 745 бр., както и спрямо 2021 година - 693 бр. каузи. Увеличеното постъпление визира всички типове наказателни каузи.

От постъпилите 61 НОХД с определение от разпоредително правосъдно съвещание е прекъснато и върнато за доразследване на прокуратурата едно първоинстанционно дело, заради позволени основни процесуални нарушавания, които са били отстраними и са довели до ограничение процесуалните права на обвиняемия/подсъдим или на потърпевшия, респективно на неговите наследници. От статистиката по повод броя на върнатите на Окръжна прокуратура - Враца каузи за доразследване, може да се направи изводът, че има понижение по отношение на миналата година, като за 2022 година върнатите каузи са били четири и резистентност за 2021 година – едно дело.

Новопостъпилите цивилен и търговски каузи през 2023 година са били 767 бр., от които 648 цивилен и 119 търговски каузи. Постъпленията по цивилен и търговски каузи са устойчиви за последните три години, като през 2022 година постъпилите цивилен и търговски каузи са били 749, а през 2021 г.са били 781.

Като общ брой от висящите към 01.01.2023 година и постъпилите през 2023 година каузи, в Окръжен съд-Враца през 2023 година са прегледани общо 2 006 каузи, от които 915 наказателни каузи, 829 цивилен каузи, 261 търговски и 1 фирмено дело.

И през 2023 година разпределението на делата в Окръжен съд - Враца се извършваше на инцидентен принцип, посредством Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС).

Действителната средномесечна натовареност на съдиите през 2023 година на обща база каузи на произвеждане (постъпили каузи и каузи останали за разглеждане от миналата година), е 12.86 каузи месечно на един арбитър.

През 2023 година са завършили /свършени/ общо 1 515 първоинстанционни и въззивни каузи, от които 874 наказателни каузи, 509 цивилен, 131 търговски и едно фирмено дело. В период до три месеца са завършили 1 281 каузи или 84 %. Сред завършените в тримесечен период каузи най-голям е процентът на свършените частни наказателни каузи I-ва инстанция – 99.83 %, като прегледаните каузи от този тип са 596.

През миналата година са формирани 61 наказателни общ темперамент каузи (спрямо 38 бр. такива каузи за 2022 година и 57 бр. за 2021 г.). Наблюдава се нарастване при постъпилите НОХД спрямо предходните две години. От всички свършени наказателни общ темперамент каузи I инстанция 81 % са завършили в тримесечен период. От свършените общо 59 броя НОХД през 2023 година, решени всъщност с присъда са 23 каузи, 32 са свършени по съглашение по член 382 Наказателно-процесуален кодекс, а три – по съглашение по член 384 Наказателно-процесуален кодекс и едно дело е върнато за доразследване в Окръжна прокуратура – Враца. През отчетната година са влезнали в действие 56 присъди. Осъдените лица са 57. Анализът на наказателните каузи общ темперамент, които са постъпили в Окръжен съд – Враца през миналата година демонстрира, че максимален е относителният брой на делата, формирани за общоопасни закононарушение – 35 (при 25 бр. през 2022 г.), следвани от делата за закононарушения срещу стопанството – 11 (6 бр. през 2022 г.), каузи за закононарушения срещу личността – 7 (5 бр. през 2022 г.), закононарушения срещу активността на държавните органи и публичните организации – 5, каузи за закононарушения срещу собствеността – 2 (1 бр. през 2022 г.) и каузи за закононарушения срещу финансовата, данъчната и осигурителната система – 1 (1 бр. през 2022 г.).

И през 2023 година няма наложени санкции „ пожизнен затвор без право на подмяна “ и „ пожизнен затвор “. На „ отнемане от независимост “ от 10 година до 30 година са наказани двама подсъдими. На трима подсъдими са били наложени санкции „ отнемане от независимост “ от три до 10 години.

На 56 подсъдими са били наложени санкции „ отнемане от независимост “ до три години, като за 41 от тях е прибавен институтът за условно наказание и изтърпяването на наказването е отсрочено за избран изпитателен период.

През отчетния интервал в Окръжен съд – Враца са постъпили 41 претенции за позволения за потребление на специфични разследващи средства, като от тях по 28 претенции са дадени позволения, а по 13 са постановени отводи. (Разрешените СРС през предходните две години са 23 за 2022 година и 16 за 2021 г.) Повишеният брой на постъпили претенции за позволения за потреблението на СРС е поради смяната в подсъдността на съдилищата след закриването на профилираните наказателни съдилища. Най-голямата част от постановените отводи се дължи на пропуски в мотивирането на настояванията.

През март 2023 година в Окръжен съд – Враца беше осъществена сложна планова инспекция по наказателните каузи за 2021 и 2022 година от Инспектората на Висш съдебен съвет. Проверката завърши с напълно позитивна оценка за работата на наказателното поделение на съда, като не са дадени рекомендации за възстановяване на активността му. Общата оценка на активността по формиране, придвижване и привършване на наказателните каузи е доста добра. Не е открито неоснователно отсрочване и закъснение на производството в тестваните каузи. Констатирано е, че съдът се е възползвал навременно и съответно от дадените му законови благоприятни условия за дисциплиниране на участниците в делата. За тествания интервал няма изгубени, спрени каузи или каузи, прекъснати по отминалост. Приблизително 97.7 % от наказателните каузи в тествания интервал са насрочвани, обсъждани и приключвани в тримесечен период, 1.4 % в период над три месеца и едвам към 0.9 % са решени в период по-дълъг от шест месеца. В заключителния акт на Инспектората на Висш съдебен съвет, след инспекцията, се споделя също, че в Окръжен съд – Враца е основана доста добра организация на административната активност. Процесът на обслужване на жителите е оптимално усъвършенстван. Осигурена е неприкритост, досегаемост и бистрота на дейностите на съда.

Окръжен съд – Враца, като се изключи че извършва директната си правораздавателна активност, и през 2023 година се включи в публични дела, каквато е повишението на правната просвета на учениците. Възстановена бе традицията съдът да взе участие в Образователна стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. През 2023 година Окръжен съд – Враца, взаимно с Окръжна прокуратура – Враца, се включиха в програмата с изнасяне на поредност от лекции в две врачански учебни заведения - СУ „ Христо Ботев “ и СУ „ Никола Войводов “. С реализирането на програмата са обхванати общо 78 възпитаници от двете учебни заведения. Лекциите са с друга правна тема, съобразена с възрастта и ползите на учениците, изнасят се по един път месечно във всяко от учебните заведения в интервала от ноември 2023 година до май 2024 година, а лекторите са трима съдии от Окръжен съд – Враца, един прокурор и двама следователи от Окръжна прокуратура – Враца.

За поредна година и през този регистриран интервал в Окръжен съд – Враца през декември се организира Ден на отворените порти. Гости на съда, по тяхно предпочитание и по отношение на образователната стратегия, бяха възпитаници от 10 клас на СУ „ Никола Войводов “ - Враца. Първоначално учениците получиха обща информация за историята на постройката на Съдебната палата, за институциите, които работят в нея и разгледаха едно от деловодствата в Окръжен съд – Враца. Беседа с тях в една от правосъдните зали организира един от заместник-председателите на Оценка за съвместимост – Враца – арбитър Петя Вълчева. Темите, свързани с правораздаването, разисквани с учениците по време лекцията, бяха определени от самите тях след авансово направена анонимна анкета, като арбитър Вълчева отговори и на всички техни въпроси.

На територията на Врачански правосъден окръг работят пет районни съдилища в градовете Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово. През годината правораздаване в тях са осъществявали 33 районни съдии. През 2023г. в районните съдилища от правосъдния регион на Окръжен съд - Враца са постъпили за разглеждане общо 11 886 каузи (при 12 065 за 2022 година и 13 266 за 2021 г.) За отчетния интервал са били прегледани общо 13 498 каузи, (13 677 през 2022 година и 14 550 през 2021 г.). Свършените каузи в районните съдилища за годината са били 12200 (при 12 065 за 2021 година и 12 937 за 2021 г.). Средният % за окръга е 90 % каузи, свършени в тримесечен период през 2023 година, като този висок % е обичаен. В тримесечен период, делата са свършени по съдилища, както следва: РС-Враца – 93 %, РС- Оряхово - 91 %, РС- Бяла Слатина – 89 %, РС-Мездра – 89 % и РС-Козлодуй – 86 %.

„ И през 2023 година работата и на двете отделения в Окръжен съд – Враца с цялостно съображение може да бъде избрана, като доста добра. Наблюдението върху работата на районните съдилища демонстрира, че се поддържа бързината на правосъдие, достигната през последните години, която е оптимална. Сред главните цели в работата ни през 2024 година ще бъдат продължение на напъните за повишение на качеството на правосъдие и превъзмогване на субективните аргументи за понижаване на бързината, организирането на работния развой в съда по отношение на идното въвеждане на наложителна медиация по някои типове цивилен и търговски каузи, и оптимизация на работните процеси по отношение на новите механически благоприятни условия за електронна обработка и разглеждане на делата “ – заключи в края на представянето на годишния доклад за работата на съда Надя Пеловска – Дилкова – административен началник - ръководител на Окръжен съд – Враца. В края на срещата бяха показани новите съдии от целия правосъден регион, които са почнали работа през 2023 година след извоювани състезания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР