Много държави в световен мащаб се борят с високата инфлация.

...
Много държави в световен мащаб се борят с високата инфлация.
Коментари Харесай

Малката европейска държава, която победи високата инфлация

Много страни в международен мащаб се борят с високата инфлация. Покачването на цените в една европейска страна не е толкоз трагично, какво в съвсем цяла Европа, която се тресе от висока инфлация. Това е Швейцария.

Инфлацията в Швейцария доближи 29-годишен връх от 3,5% през 2022 година Въпреки че е към момента висока за швейцарските стандарти, тя е много под двуцифрените равнища на други развити стопански системи, като Съединени американски щати (9,1%), Обединеното кралство (11,1%) и еврозоната (10,6%).
 В Швейцария не се нуждаят от антиинфлационни ограничения
Европейската страна, където не се нуждаят от антиинфлационни ограничения

Швейцария ще удължи периода на употреба на атомните си електроцентрали

Как Швейцария съумя да се избави от необузданата инфлация?

Швейцария е една от най-богатите страни в света с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който изпреварва този на други огромни стопански системи, като Съединени американски щати, Япония и Германия. Страната е дом на някои от най-богатите жители в света, и надлежно хората имат висок стандарт, написа CNBC.

Швейцарските градове Цюрих и Женева останаха измежду 10-те най-скъпи градове в света предходната година, съгласно Economist Intelligence Unit.

Заради високия стандарт на живот швейцарските жители са по-малко наранени от покачването на цените. " Имаме и неравноправие, несъмнено, само че от интернационална позиция считам, че имаме доста добре функционираща обществена политика ", разяснява Тобиас Страуман, професор по икономическа история в университета в Цюрих, пред CNBC.
 Стокообменът ни с Швейцария надвишава половин милиард евро през 2021-а
Стокообменът ни с Швейцария надвишава половин милиард евро през 2021-а

Регистриран е растеж с 22%

Стабилността на швейцарския франк

Друга причина за относителната ценова непоклатимост в Швейцария идва от мощния швейцарски франк. Валутата се ускори, повишавайки цената си, на фона на срутва на доста други валути. Спрямо поскъпващия щатски $, швейцарският франк се задържа постоянен. Това значително се дължи това, че страната се възприема като " леговище ".

Това е от изгода и за Швейцария, стопанска система, която е мощно подвластна от интернационалната търговия. Вносът на артикули и услуги от Швейцария е на стойност към 302 милиарда $ всяка година, по-голямата част от които идват от прилежащи страни от Европейски Съюз и изнася близо 305 милиарда $ годишно.

Енергийна самостоятелност

Швейцария не е толкоз уязвима що се отнася до външните фактори, които тласнаха цените нагоре през 2022 година, като войната, която се води на територията на Европа.

В страната има 1500 езера и водноелектрическите централи играят огромна роля в енергийните доставки. Швейцария е по-малко подвластна от вноса на нефт и газ, в сравнение с някои от европейските си съседи.

В края на 2022 година цените на силата в Швейцария се покачиха с 16,2% - под равнищата на повишаване в Германия (25%), Нидерландия (30%), Обединеното кралство (52,3%) и Италия (64,7%).

Енергийният регулатор на страната чака цените да се покачат с още 27% през 2023 година, като междинната сметка за сила на семействата ще надвиши 1238 $.

Според специалисти дълготрайните енергийни контракти са помогнали на бизнеси да се предпазят от огромни покачвания на цените тази година.
 Първото повишаване на лихвите в Швейцария от 15 години насам
Първото повишаване на лихвите в Швейцария от 15 години насам

Като средство за битка с покачващата се инфлация

Контрол върху цените на артикули и услуги

Може би най-важното нещо е, че в Швейцария има непоколебим надзор върху цените на стоките и услугите. От главните артикули, чиито цени влизат в статистиките за инфлацията в еврозоната, в това число храни, жилища и превоз, съвсем една трета (30%) са обект на контролиране на цените в Швейцария.

Цените на храните в Швейцария са се повишили с 4% на годишна база през декември предходната година спрямо 11,9% в Съединени американски щати, 16,9% в Обединеното кралство и 19,8% в Германия.

Високите мита върху вноса на селскостопански артикули вършат локално създадените храни, като мляко и сирене, желани. Така цените на храните не се въздействат толкоз доста от международните. Това оказва помощ за стимулиране на стопанската система на страната.

Все отново инфлация се усеща. Местни поданици означават, че има повишаване на цените на жилищата чартърен, както и на някои хранителни артикули. Швейцарската национална банка обаче съобщи, че инфлацията ще спадне до приблизително 2,4% през 2023 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР