Много често се случва да влизам в класни стаи, в

...
Много често се случва да влизам в класни стаи, в
Коментари Харесай

Експерти: В класните стаи често няма достатъчно кислород, а температурите са твърде високи

„ Много постоянно се случва да влизам в класни стаи, в които няма О2, въздухът е застоял, температурите са доста високи, а надлежно равнището на централизация у децата е ниско. В такива случаи обвързване на учителя е да отвори прозореца, с цел да може стаята да се проветри. “

Това съобщи пред „ Bulgaria ON AIR “ Христо Бонев от „ Технократи “, който е един от основателите на акцията „ Знаеш ли какво дишаш? “.

Според него, когато температурата в класната стая е 24-26 градуса , а на открито е близка или под нулата, това може да докара до здравословни проблеми у децата и също по този начин въздейства отрицателно на тяхната централизация. Според него учениците в България постоянно се оплакват, че на 20-21 градуса им е студено, само че в действителност това е въпрос на неверно построени привички , тъй като това е една доста естествена температура.

Думите му бяха подкрепени и от доцент Димитър Гугутков, доктор и шеф на МБАЛ „ Доверие “, съгласно който прекомерно отоплените пространства не са потребни за децата.

„ Има една остаряла сентенция в медицината, съгласно която децата би трябвало да бъдат облечени с една дреха по-малко от нас възрастните. Все отново те изразходват доста повече сила, а прегряването може да бъде проблем, тъй като има риск да се изпотят, след което да се преохладят внезапно и да имат проблеми с имунната система “, съобщи той.

По думите му неналичието на О2 и съществуването на фини прахови частици във въздуха е другият главен проблем, който води до редица проблеми с горните и долните дихателни пътища , както и да аргументи някои алергични болести . При децата това е доста по-силно изявено, защото имунната система при тях не е толкоз добре развита и има доста по-ниски защитни благоприятни условия .

„ Определено казусът при децата става все по-сериозен. Мерките, които ние можем да вземем, са да лекуваме следствията, само че аргументите за тези болести би трябвало да бъдат превантирани на по-високо равнище “ , прикани доцент Гугутков.

За тази цел в някои класни стаи в страната към този момент са сложени устройства , които регистрират въглеродния диоксид, влажността, замърсяването и температурата. При отклонения те алармират, а учителят е този, който би трябвало да вземе решение дали да отвори прозореца , с цел да влезе чист въздух.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР