Много често пациенти крият от нас температурни състояния и усложнена

...
Много често пациенти крият от нас температурни състояния и усложнена
Коментари Харесай

От Спешната помощ в Смолян: Често крият COVID-състояния и ходим необорудвани

Много постоянно пациенти крият от нас температурни положения и усложнена симптоматика, обвързвана с Коронавирус, и доста постоянно попадаме в обстановка да отидем необорудвани. Имаме доста случаи, в които не ни споделят, че са с Ковид, само че нямаме случай на отвод от домашно посещаване, съобщи доктор Чавдар Тарънски от Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП).
" Сега сме обезпечени и откъм авто парк, и откъм фрагменти. Снабдени сме с нови коли за спешна помощ, като във всеки филиал, даже най-малкия, имаме най-малко по два автомобила. В по-големите са три - оборудвани, екипирани с най-новото равнище на съоръжение. Надяваме се всичко да е наред и да има по-малко заболели хора ", пожела доктор Тарънски.
 Кои хора не могат да се заразят с COVID-19? Кои хора не могат да се заразят с COVID-19?
Колкото и чужд да е новият вирус COVID-19, към този момент се появяват и първите позитивни изводи на експертите. Те са свързани с про...
По думите му е доста значимо, когато се обадят за незабавна помощ, хората да дават по-подробна информация.
" Когато реализираме връзка с тях, настояваме за повече детайлности, с цел да знаем какъв екип да изпратим. Когато положението е тежко, изпращаме реанимационен екип - доктор, сестра и водач ", добави той.
Ръководителят на общинската болница в Девин Радка Грозданова разяснява, че на дребните лечебни заведения им е доста мъчно и при тях се усеща най-сериозно тежкият кадрови недостиг.

" Болницата в Девин имаме пулмолог, анестезиолог и доктор без компетентност. Това е екипът, който е образуван от май месец и от този момент до през днешния ден лекува пациенти с COVID-19. В момента сме определили 15 кревати за такива пациенти. Имаме благоприятни условия за повече кревати, само че кадровата осигуреност това допуска. Не можем да обслужваме повече от 15-20 пациенти. Юли месец са минали 18 пациенти през това поделение и този екип се е справил. Справят се, само че са изморени към този момент ", заключи Грозданова.
 Доц. Мангъров държи на своето: Всеки ден вървя в Коронавирус отделението. Да се снимам ли би трябвало? Доц. Мангъров държи на своето: Всеки ден вървя в Коронавирус отделението. Да се снимам ли би трябвало?
Началникът на Детското поделение в столичната Инфекциозна болница - доцент Атанас Мангъров, продължава да твърди, че е влизал в COVID-сек...
Тя уточни, че сега са мобилизирани да се оправят с тежката обстановка и не е време да се разискват другите съществени проблеми.
" Това ще го оставим на идващ стадий. Сега сме поели отговорността да помогнем с каквото можем, пациентите да се усещат спокойни и от тези райони.  Приемаме тези, които може да се лекуват при нас, а по-тежките привеждаме за хоспитализация в регионалната болница ", добави тя.
Управителят на общинската болница в Златоград доктор Любомир Личев сподели, че проблемите ѝ не се разграничават от тези на Девин и Мадан.
" Епидемиологичната конюнктура е малко по-спокойна от предходната седмица. Имаме задоволително медикаменти, дезинфектанти, защитни дрехи. Обезпокоително е, че нашият личен състав е стеснен. Ограничен е дотолкоз, доколкото част от този личен състав, който обслужва COVID-отделението, към този момент имаме и заболели. Имаме един доктор, който е позитивен на Ковид-19 и е на домашно лекуване.  Три от сестрите също са заболели - две са на домашно лекуване, а една е позитивна и се лекува в самото наше поделение.  Имахме и санитарка, която беше позитивна. Вече е здрава, ще съблюдава карантината и ще пристигна ", изясни той.
Негово е предлагането да се насочи искане до Надзорния съвет НЗОК да допусне експертите по вътрешни заболявания да лекуват и COVID-19. Счита се, че по този метод по-адекватно ще се отговори на потребностите на лечебните заведения в област Смолян.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР