Много често бъркаме обикновената настинка с грип. Истината е, че

...
Много често бъркаме обикновената настинка с грип. Истината е, че
Коментари Харесай

Как ни разболява грипният вирус

Много постоянно бъркаме елементарната простуда с грип . Истината е, че настинките се предизвикват от различен тип вируси - парагрипни , които водят до много сходни с грипните признаци, само че нормално болестта отминава без затруднения, за разлика от същинския грип.

Грипните вируси се класифицират в три разнообразни варианта - A, B и C. Вирусите от вариант А са най-често срещаните и предизвикват най-тежко заболяване, до момента в който B и С минават по-леко и не провокират огромни епидемии.

Механизмът на възпаление

Когато на открито е студено, ние сме склонни да стоим на закрито, без да проветряваме задоволително постоянно пространствата, в които се събират доста хора. Тълпим се в градския превоз и се заразяваме взаимно, вдишвайки микроскопичните капчици, изкашляни или даже единствено издишани от някой болен сътрудник или сателит.

Тази година в софийското метро се следят от ден на ден хора, които са се престрашили да предпазят себе си и другите, носейки маска , макар недоверчивите погледи на близките.

 Снимка 337962

Устройството на вируса е релативно просто - той съставлява микроскопична сфера, която в сърцевината си съдържа генетичния материал на вируса - в този случай това е РНК, а извън е обгърнат от протеини, които пазят този генетичен материал.

Когато вирусът попадне в дихателните пътища на инфектирания човек, той се прикрепва към клетките му посредством специфични протеини (хемаглутинин или HA) от обвивката на вируса, които се прикрепват към съответни на тях рецептори, ситуирани по повърхността на клетката.

Вирусът навлиза в клетката , а генетичният му материал се насочва към нейното ядро , където се намира нашият генетичен материал - ДНК. След това вирусът подчинява нашата клетка на личната си стратегия , като я кара да намножава неговата РНК и да синтезира неговите белтъци.

Така нашата клетка създава и " ражда " милиони нови вируси , които водят до разпадането ѝ. Те излизат и инфектират нови и нови кафези... и хора.

 Снимка 337964

Първите признаци се появяват няколко дни по-късно , когато вирусът навлезе в кръвта и бъде засечен от имунната ни система. Заразените тъкани отичат и се възпаляват, появяват се всички неприятни признаци, с които сме добре осведомени. Те не са рискови сами по себе си .

Опасността идва от това, че вирусът отслабва съпротивителните сили на организма и той става предразположен на бактериални инфекции, които са по-опасни . Усложненията са бактериална пневмония, ушни инфекции, обезводняване, инфектиране на синусите, утежняване на към този момент съществуващи болести като диабет и астма.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР