Много благодаря на Урсула фон дер Лайен за предаването на

...
Много благодаря на Урсула фон дер Лайен за предаването на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен одобри и похвали Плана за възстановяване

" Много благодаря на Урсула фон дер Лайен за предаването на Плана ни за възобновяване и резистентност ". Така министър-председателят Кирил Петков стартира общата конференция, която даде дружно с ръководителя на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, пристигнала на посещаване у нас.

" С този План, който е на стойност над 12 милиарда лв. или близо 10% от нашата стопанска система, България ще има опция да се трансформира. Да си подсигурява енергийната сигурност, употребявайки най-нови технологии и намалявайки зависимостта от естествен газ; да отключи капацитета на геотермалните си води; да реформира върховенството на закона посредством засилен надзор върху основния прокурор посредством назначението на арбитър, който може краткотрайно да го проверява, а по-късно назад да се върне на поста си като съдия; да реформира антикорупционната комисия, тъй че в действителност да стартира да работи; да реформира метода на осъществяване на публичните поръчки, да модернизира жп-железниците, да модернизира просветителната инфраструктура, да влага в нови проучвания и иновации; да вложи над 1.300 милиарда лв. в икономическа промяна, да помогне на нови започващи компании и да помогне и на по-старите да се модернизират " - изброи министър председателят упованията от Плана.

На собствен ред Урсула фон дер Лайен уточни, че чака с неспокойствие визитата си в Софийския университет - мястото, където са върховите достижения на България.

" В Европа приказваме за това, че би трябвало да съвместим върховите достижения на науката с бизнес бранша за създаване на артикули, които могат да основат пазарна стойност. Имаме изключителни новаторски планове, да вземем за пример сателитната технология, за която имаме огромни очаквания. Такива нововъведения са доста значими, с цел да можем да запазим стопанската система и обществото конкурентоспособни и устойчиви.

Иновациите, сигурните технологии са сериозен актив във все по-бурния свят. И Планът за идващото потомство на Европейски Съюз - Планът за възобновяване и резистентност - цели точно модернизиране на континента с бюджет от 800 милиарда евро.

Имаме три целта. Първият е Зеленият пакт - тематиката за чистата сила, която ще е от изгода освен за климата, само че и за нашата самостоятелност. Вторият приоритет е дигитализацията, а третият - вложенията, с помощта на които нашите общества да станат по-силни.

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България точно тъй като съвсем 60% от него поддържа Зеления преход, с декарбонизацията, със законообвързващите ограничавания за излъчванията, със съхраняването на сила, с промяната в пазара на електричество, с вложенията в интелигентни мрежи, с вложенията за взаимовръзки с Румъния и Гърция, за диверсификация на енергийните доставки, да не бъдем повече подвластни от съветския газ и нефт.

Включени са и близо 1 милиарда евро за енергийни нововъведения. На второ място посредством цифровия преход Планът ви подсигурява, че публичните услуги ще са по-ефективни и налични посредством цифровизация и посредством високо скоростен интернет в селските региони. Създават се и технологии за 5G, което е доста значимо, с цел да може цялата страна да бъде обвързвана и цифровизирана. Не на последно място близо 450 млн. евро ще се вложат в това бъларските студенти да развият нужните цифрови умения за бъдещето.

По този метод българският проект дава отговор на изискванията - съчетава вложения в зеления преход с промени и структурни провокации. Много значимо нещо е усилването на схемата за минималния приход и поддръжката за най-уязвимите. Предвидени са средства и за превъзмогване на минусите в опазването на здравето, във време, в което поради пандемията разбрахме какъв брой значима е работата на медицинските служащи на първа линия.

Също по този начин са въведени и необятни антикорупционни ограничения, за които вие, споменахте. Лично аз се веселя, че поставяте фокус върху достъпа на децата до обучение още от 4-годишна възраст " - показа своите усещания от Плана ни Урсула фон дер Лайен.

След това, преди да даде оценката на Европейската комисия за него, тя благодари на българския народ за изключителната му благотворителност към украинците, бягащи от войната в родината си.

" Вие посрещнахте над 130 хиляди бежанци във вашата страна - доста от тях останаха тук. Но в случай, че не знаем по кое време ще свърши спорът, е значимо да активизираме всички старания, с цел да помогнем на бежанците. Сега европейските фондове са по-гъвкави, с цел да станат незабавно налични за вас, с цел да можете да покриете разноските за бежанците. Тази събота Европейската комисия провежда онлайн събитие, с което желаеме да призовем целия свят към повече щедрост за Украйна " - приключи изявлението си Урсула фон дер Лайен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР