Много бързо ДПС някак си излязоха с позицията, в която

...
Много бързо ДПС някак си излязоха с позицията, в която
Коментари Харесай

„Правосъдие за всеки“: Идеята на ДПС за съдебна реформа е всичко да си остане същото

Много бързо Движение за права и свободи някак си излязоха с позицията, в която се поддържа отстраняването на основния прокурор Иван Гешев.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria юристът от „ Правосъдие за всеки “ Емил Георгиев.

Досега прокуратурата и Висш съдебен съвет доста постоянно са вземали мотив от политическото говорене, обвързвано с правораздаването, да излизат с едни заявления, помпозни чудовищни неща, да настояват, че изпълнителната власт, законодателната власт, политиката се меси в правосъдната власт. Сега разгледах деликатно уеб страниците на прокуратурата и Висш съдебен съвет и не видях никаква позиция, която да громи тези поръчки на политическите партии.

 
За мен е доста забавна тази настройка, тъй като тя идва да ни покаже, че в случай че има някакви решения, които се вземат в правосъдната власт, те в последна сметка се вземат по политически път и явно подмолно.
Аз разбирам, че в случай че госпожа Габриел стане министър председател ще разпореди на министъра на правораздаването да направи искане пред Висш съдебен съвет за предварителното освобождение на основния прокурор. Не знаем кой ще е министър на правораздаването, само че госпожа Габриел по какъв начин си ги показва нещата – че тя му подрежда и той просто извършва? Тя няма такава компетентност, това е въпрос, който би трябвало да се посочи. След това – те от кое място са сигурни Висш съдебен съвет по какъв начин ще реши? Ще има ли болшинство от 17 гласа, с които основният прокурор да бъде освободен? От къде знаят каква ще е реакцията на президента Радев, тъй като той е на идната стъпка с президентския декрет по освобождението му? Тук има доста незнайни, само че в случай че всички тези сделки към този момент са се случили подмолно, не пред очите на обществото в явен, отрит спор, в който да се каже за какво това би трябвало да стане, е доста неприятно и в действителност затвърждава позицията, че всичко е което се случва в сякаш самостоятелната ни правосъдна власт е резултат от политически сделки и решения. И че органът Висш съдебен съвет, който би трябвало да е еманацията на независимостта на правосъдната власт е просто едно съборно място на хора, назначени по неизвестно какъв принцип, изключително политически назначените и би трябвало да извършват политически поръчки.

 
Политическото говорене наподобява изцяло синхронизирано с изявленията на Сарафов от предходните дни. Това идва да ни покаже, че тук се работи на няколко фронта. Показа се, че прокуратурата въобще не е толкоз единна и монолитна колкото изглеждаше.
Затова с огромен интерес чакам реакцията на Висш съдебен съвет. Вчера е имало спор на пленума. Има писмо от пет организации, които сезират Висш съдебен съвет да прегледат държанието на основния прокурор, само че се одобри, че защото не било подписано не ставало ясно дали фактически показва волята на тези организации, което за мен е смехотворно. Това ми демонстрира, че те сами те вътре към момента движат антените, с цел да схванат от кое място духа вятърът и да знаят по какъв начин да се нареждат вярно при едно бъдещо гласоподаване.

 
Нещата обаче не са персонални, обратно на полемиката както тя се структурира, че надали не казусът е единствено поради Иван Гешев. Проблемът в действителност е систематичен и е в това, че в Българската конституция е планувана тази фигура на основния прокурор и властта, която е обвързвана с него. Затова ние от „ Правосъдие за всеки “ доста стимулирано желаеме тази фигура да бъде преосмислена.
Сега се вършат опити да се вкара надзор, само че той е извънредно комплицирано свързан. Предприема се една каскада, едно правно въжеиграчество, с цел да се откри някакъв метод да бъде непокътнато от офанзива пред Конституционния съд и той да не го събори.

Спокойно можем да се откажем от фигурата на основния прокурор, тъй като строго официално по Конституция основният прокурор следи за законността на дейностите на всички прокурори и е зает с техните методически инструкции. Няма спънка тъкмо тези функционалности да бъдат изпълнявани от групов орган.

 
Идеята на Движение за права и свободи представителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основният прокурор да не са част от Висш съдебен съвет е доста забавна. Там конституционният план би трябвало да се преглежда доста деликатно и в целокупност. Защото той планува отдръпване на така наречен трима огромни, делене на двата съвета – прокурорски и правосъден, само че планува и един спомагателен орган, който подхожда на настоящия пленум, т нар. Върховен или върховен съвет на магистратурата. Тоест всичко си остава еднообразно.
Инспекторатът към Висш съдебен съвет не е доста деен, само че кара към този момент втори мълчалив мандат. Може би с право, тъй като са нелегитимни.

Истински сериозният диалог, който чакаме от госпожа Габриел и представителите на политическите обединения е да се каже – проблемите са структурни, дайте да мислим за структурни решения, за конституционни промени. Първо – махаме длъжността на основния прокурор. Второ – разделяме двата съвета и понижаваме политическото въздействие в съдийската квота, тъй че да подсигуряваме съдийската самостоятелност, тя е най-важната. В прокурорския съвет вършим по този начин, че парламентарната квота има превес, само че не е формирана от членове, които не са някогашни или настоящи магистрати, с цел да понижим до най-малко зависимостите и вършим същински транспарантни чувания при избора на парламентарно ръководителите членове.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР