Много българи, които са работили в сферата на културата по

...
Много българи, които са работили в сферата на културата по
Коментари Харесай

Катето Евро остава без пенсия

Много българи, които са работили в областта на културата по време на социализма, се оказват изправени пред сериозен проблем – липса на пенсионни осигуровки. Според актуалните закони, хонорарите, получавани за работа по разнообразни планове, не са били включвани в пенсионните фондове. Сега тези хора имат право единствено на обществена пенсия, само че при постигане на по-висока възраст.

Сред засегнатите е и обичаната актриса Катето Евро, която обществено показа за компликациите, пред които е изправена. „ Ще получа пенсия, откакто умра. И най-после няма да ми дадат повече от 200 лв. “, разяснява майката на телевизионния водещ Сашо Кадиев.

Причината за тази обстановка е, че Евро през по-голямата част от кариерата си се е снимала във филми и телевизионни планове на хонорар, без да бъде на непрекъснат трудов контракт. Тя признава, че не й доближават години за обществена пенсия и ще би трябвало да чака да навърши 70, с цел да има право на нея. „ Може би е моя неточност, че не се осигурявах в частни пенсионни фондове “, споделя тя, като добавя, че постоянно е плащала налозите си правилно. 

Пенсионните вноски по времето на социализма – мистерия, която остава неразрешена
Един от странните аспекти на обстановката е фактът, че по време на социализма страната наложително удържаше налози и осигуровки, в това число от възнаграждения. Въпросът, къде са отишли тези средства след измененията през 1989 година, остава без отговор към този момент повече от 30 години. Това оставя културните дейци, които са се трудили на хонорар, без задоволителни пенсионни осигуровки и право на естествена пенсия.

Въпреки това Катето Евро продължава да работи интензивно и да намира доходи от участия в реклами и телевизионни продукции. Тя постоянно се появява дружно със сина си, Сашо Кадиев, в разнообразни планове. Кадиев също не пропуща да се грижи за майка си и постоянно е до нея, когато има потребност от помощ.

Независимо от компликациите, Катето Евро резервира оптимизма си. Усмивката й е постоянно на разположение, а приятелите й не престават да я поддържат. Тя остава една от най-обичаните и търсени актриси в България, което й дава опция да продължава кариерата си и да обезпечава спомагателни приходи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР