„Мнението ми от това, което виждам през последните 4-5 месеца

...
„Мнението ми от това, което виждам през последните 4-5 месеца
Коментари Харесай

Заместник-министър арх. Иван Шишков: Държавата е функционирала в паралелен свят

„ Мнението ми от това, което виждам през последните 4-5 месеца в Министерство на регионалното развитие, е, че страната е функционирала в успореден свят. И в този свят тя не е спазвала законите, които е следвало да съблюдава самата тя ". Това разяснява заместник-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Денят стартира " на Българска национална телевизия през днешния ден.

За страдание тежката злополука на автомагистрала „ Струма " става мотив за осъществения разбор на положението на пътя. Той сподели, че секторът не нито скоростен път, нито автомагистрала. Този път е бил одобряван 2002 година като реорганизация на път Е 79. „ За страдание се следят същите проблеми, които се следят по други емблематични пътища на страната ", разяснява зам.-министърът. Той уточни, че през 2006 година е имало второ позволение за градеж за превръщане на избрани пътни възли и по-късно през 2007 година тържествено е срязана лентичката на този път. „ Истината е, че към оня миг и до в този момент този път не имал и няма Акт 16 ", безапелационен беше арх. Шишков. Причината е, че когато е юридически пътя строителите са навлезли в парцели непозната благосъстоятелност за в допълнение подсилване на строителството и оттова нататък е почнала сагата, която не е приключила и до ден сегашен. „ Започнало е да се вършат подробни устройствени проекти за да се отчуждят терени, а в това време укрепването е осъществено. Т.е. още веднъж ще се окаже, че имаме нелегално строителство, още веднъж е в непознати терени. И всичко това се е случило откакто автомагистралата е била пусната да се употребява ", разяснява заместник-министърът.

На въпрос следва ли легализиране на сектора, заместник-министърът отговори, че по сходство на сектори от автомагистрала „ Хемус " ще се търси решение и към този момент има концепция по какъв начин да стане това. „ Идеята не е да го узаконим, а да се откри вид с търпимостта, която съществува като текст по Закон за устройство на територията. По казуса работим взаимно с Министерството на правораздаването. Ние сигурно ще намерим метод, по който по законов ред да можем да оправим писмено всичко, което е строила страната в предходните 10-15 година Има емблематични обекти и ще бъде голяма вреда за страната, в случай че те бъдат отстранени ", разяснява арх. Шишков.

На въпрос дали са получавани сигнали за този сектор, заместник-министърът съобщи, че такива не са открити. По думите му ДНСК през 2010 - 2011 година е отказала да вкара пътя в употреба. Още към оня миг е имало документи, в която ясно били разказани всички претекстове, заради които пътят не може да бъде въведен в употреба. Затова е объркващ фактът, че през 2013 година пътят се афишира за скоростен път и по предложение на тогавашния ръководител на УС на АПИ разрешената скорост за придвижване се подвига от 90 км/ч на 120 км/ч.

„ Като краткотрайна незабавна мярка дадохме предложение още веднъж да се ограничи скоростта до 90 км/ч, а пътят би трябвало да се изследва дали е за 90 км/ч или за 120 км/ч ", уточни заместник-министърът.

Относно подновяването на пътната маркировка, стана ясно, че компанията реализатор на няколко пъти във времето е отлагала освежаването й. Заради сходни случаи Министерство на регионалното развитие е положило големи старания да приключи всички контракти за настоящи поправки и поддръжка, само че е оставила единствено договорите за зимната поддръжка и разчистване. „ Искаме на чисто да стартираме с нови контракти за поддръжка. Един от проблемите обратно във времето с пътищата е и методът, по който те са поддържани и за жалост метода, по който са изразходвани парите. Министерство на регионалното развитие е прекратило договорите, само че не в този момент и незабавно. Същите компании сега не престават да поддържат зимното разчистване и поддръжка ", изясни арх. Шишков. Според него още от момента на построяването всеки обект би трябвало да имат паспорт и в него да написа през какъв брой време и какво да се прави като поддръжка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР