Съдия-консерватор търси председателство на Върховния съд на Израел в ново предизвикателство пред изпадналата в затруднение съдебна система

...
Младши съдия-консерватор се кандидатира да стане председател на Върховния съд
Коментари Харесай

Младши съдия-консерватор се кандидатира да стане председател на Върховния съд на Израел

От ДЖУЛИЯ ФРАНКЕЛ Associated Press, 30 август 2023 г., 16:47

ЙЕРУСАЛИМ -- Младши консервативен съдия в сряда се кандидатира да стане президент на Върховния съд на Израел, безпрецедентен ход, който законно според учени е още едно предизвикателство за независимостта на трибунала, тъй като крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху напредва с плана си за основен ремонт на съдебната система.

В 75-годишната история на Израел , комисията, която избира председателя на висшия съд в страната, винаги е номинирала най-старшия съдия за позицията. Тъй като настоящият президент на съда, Естер Хают, трябва да се пенсионира през октомври, решението на съдия Йосеф Елрон да пусне името му на ринга като неин заместник представлява отклонение от традицията.

Айзък Амит, съдията, назначен да замени Хают по системата за старшинство, е либерал, който е седял в съда повече от десетилетие. Смята се, че Елрон, който се присъедини към съда през 2017 г. и се смята за най-консервативното му правосъдие, е предпочитан от министъра на правосъдието Ярив Левин, главния архитект на спорната съдебна реформа.

„Хората гледат на това като на още един ход на ремонта и сериозно доказателство за промяна в съдебната система“, каза Амир Фукс, старши изследовател в Израелския институт за демокрация , йерусалимски мозъчен тръст. „След като прецедентът за старшинство изчезне, тогава всички съдии знаят, че са съдени от коалицията на власт и тяхната независимост е подкопана.“

Професор по конституционно право Амичай Коен каза, че въпреки че е малко вероятно Елрон да бъде избран за председател на съда, кандидатурата му заплашва да изостри разногласията между либералните и консервативните съдии преди две ключови решения следващия месец относно границите на властта на съда.

Левин, ключов съюзник на Нетаняху, се опита да промени състава на комисията, която избира националните съдии, включително председателя на Върховния съд, чрез законодателство в парламента на Израел. Тъй като това законодателство беше в застой, Левин отказа да свика комисията.

През септември Съдът ще изслуша петиции, оспорващи решението на Левин да замрази заседанията на комисията. Съдът ще изслуша и оспорвания на първата мярка на съдебната реформа, която правителството на Нетаняху прие през юли.

Поддръжниците на крайнодясното, ултраортодоксално правителство на Нетаняху казват, че законът ще попречи на либералните, неизбрани съдии да се намесват с решенията на избраните депутати. Те също така казват, че съдът не трябва да може да се произнася по закон, ограничаващ собствената му власт.

Ремонтът предизвика месеци на масови протести. Но ако съдът отмени новото законодателство, правителството на Нетаняху може да игнорира решението, подготвяйки сцената за криза относно това кой има крайната власт.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР