Младо момиче с голямо сърце показа Северозабравени – един кратък

...
Младо момиче с голямо сърце показа Северозабравени – един кратък
Коментари Харесай

Покъртително видео от Видинско показа Северозабравените хора - мъченици, каквито няма никъде другаде в Европа през 21-и век!


Младо момиче с огромно сърце сподели " Северозабравени " – един къс филм, отразяващ действителността на възрастните хора в забравените села на Северозападна България. Видеото е дело на Антонина Лозанова, която е част от самодейността „ Бъди човек “ във Видин и е съпричастна с тежката орис на българския пенсионер, написа тази заран " Конкурент ", представен от Блиц. По време на акцията през 2015 година, когато взе участие за първи път, момичето се сблъсква с тъжната действителост и това я подтиква да извади нескрито „ достойния “ живот, който би трябвало да изтърпят през днешния ден пенсионерите от Северозападнала България.

Видеото, което може да се види в обществените мрежи, ни води в двете села Върбовчец и Яньовец, които са в рамките на община Димово и чието общо население при последното броене е било 77 индивида, само че през днешния ден може би е към този момент на половина. Филмът демонстрира в каква конюнктура живее европеец в ХХІ век и по какъв начин е допустимо човек, работил години наред за страната да бъде оставен, потопен в тотална бедност – течащи покриви, разрушени прозорци, порутени стени... През 2015 година възпитаници от Видин провеждат коледен благотворителен концерт и със събраните средства се включват в самодейността „ Бъди човек “.

Тя се показва в това на коледните празници да се подсигури топла вечеря за възрастни хора в потребност или да им се подарят хранителни пакети, които съдържат най-необходимите артикули за едно домакинство. „ Преди две години бях част от тази самодейност и това, което желая да направя през днешния ден е да се върна на същите места, при същите хора, които получиха нашата помощ, надявайки се, че още веднъж ще ги открия “, споделя от първо лице Антонина и благодари на Матилда Пламенова, кметски наместник на селата Върбовчец и Яньовец за оказаната поддръжка. Малките пакети провокират сълзи на признателност у възрастните хора, и вярата, че и утрешният ден няма да останат забравени. Една от героините в това потресаващо видео е баба Бойка, която е учудена от вниманието към нея, по лицето й се стичат сълзи и тя не стопира да прегръща и благославя младежите, дали й парченце почитание и съпричастност. Черпи ги, даже и с последното, което има, а на изпроводяк – ги благославя.... „ Тук не става въпрос единствено за финансова липса, а за душевна мизерия и прочувствена самотност.

Да се прибираш всеки ден в леден и струтен дом – да си изцяло самичък и болен – това сплотява  „ Северозабравените “ хора “, разкрива ни Антонина и се пита това ли са възрастните хора на България и кой е виновен за сходно безумство. „ Всички ние заслужаваме заслужен живот “, уверено е младото момиче и не стопира да търси отговор на въпроса „ Кое е най-важното в този живот “. Кара ни да се замислим и ние... и заключава „ Днешният ден не се разказва с думи. Възрастни хора с такова състояние има на всички места в България. Никой не заслужава да бъде пропуснат, без значение дали се намира на север, на юг, на изток или на запад “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР