Младите трябва да знаят и да помнят жестокостите и жертвите

...
Младите трябва да знаят и да помнят жестокостите и жертвите
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч: Наш дълг е да говорим за неопровержимите факти за концлагера Слънчев бряг

Младите би трябвало да знаят и да помнят жестокостите и жертвите в концлагера " Слънчев бряг " край Ловеч, съществувал в годините 1959 – 1962. Това подчертаха ораторите по време на поклонението на мястото на някогашния лагер, което се състоя на 25 март 2023 година Тази година в шествието-поклонение се включиха доста младежи, пристигнали от цялата страна.



В своето слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова сподели: „ Наш дълг като модерни хора е да приказваме за неопровержимите обстоятелства за комунизма, измежду които и този лагер. Да пренесем и загатна, и паметта, с цел да върнем признанието на българското общество. Да сбъднем фантазиите на хората, които нелегално са убити тук от тоталитарната страна “.



Кметът на Ловеч напомни още, че мястото носи всички белези на една величава борба. Тук още личат следите, раните от политическата машина, която безмилостно унищожаваше съперниците комунистическия режим. Това беше едно нечовешко принуждение против мислещите хора, против несъгласните, добави Корнелия Маринова.



Заедно с другите публични лица и жители, кметът Корнелия Маринова по традиция извървя пеш маршрута от центъра на града до мястото на концлагера. Тази година в събитието се включиха евродепутатите Андрей Ковачев и Александър Йорданов, представители на общинското управление, на политически партии, жители от цялата страна.

„ Обръщам се към бъдещите депутати да довършат до дъно стартирано с импортирания законопроект за смяна на Закона от 2000 година за оповестяването на режима за незаконен, тъй че артефактите (паметниците – б. ред.) да останат в учебниците и музеите, а не по площадите и да сервира там венци. Искаме историята да бъде преподавано обективно “, съобщи евродепутатът Андрей Ковачев.

Панихида за жертвите отслужи отец Кънчо Кабадийски.

Събитието отдаде респект и на бай Кольо Вутев от село Торос, който беше един от последните живи пандизчии, само че умря в края на предходната година.



Трудовият лагер край Ловеч е оголен с решение на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия през 1959 година и съществува до 1962 година Става печално прочут с жестокия си режим и неналичието на съд и присъда за пандизчиите. Първоначално се води в документите на МВР-ДС като „ Трудовата група – Ловеч “, само че става прочут като лагера „ Слънчев бряг ”. Шествието до концлагера се провежда от 1990 година насам всяка година.



Община Ловеч, пресцентър
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР