Младите майки често завират нос и обичат да душкат бебетата

...
Младите майки често завират нос и обичат да душкат бебетата
Коментари Харесай

Защо бебето ухае така прекрасно: 6 отговора дава науката

Младите майки постоянно завират нос и обичат да душкат бебетата си. Не единствено поради безграничната си обич.
Новородените в действителност миришат прелестно и и миризмата им е приятна освен за родителите, само че даже и за непознати.

Това потвърди изследване, оповестено в швейцарското научно списание Frontiers in Psychology. В опита са взели участие 30 дами. Половината от тях са родили неотдавна, а останалите в никакъв случай не са раждали. Те били помолени да помиришат дрешките на бебета на възраст от два дни.
И по време на опита учените следили активността на мозъка на дамите.
Оказало се, че както раждалите, по този начин и нераждалите реагират еднообразно на миризмата на бебета. Ароматът неотложно засилва тази част от мозъка, която нормално реагира на награди и на вкусна храна.

Защо бебетата миришат толкоз привлекателно
Учените към момента не са съумели да отговорят недвусмислено на въпроса, само че имат няколко версии.

Потта на бебето
Според една доктрина вълшебният мирис на бебето идва от субстанции, които се отделят с потта му. Миризмата обаче не се резервира повече от шест седмици - метаболизмът последователно се трансформира, защото бебето към този момент получава храна не през пъпната шнур, а се храни с мляко.

Естествената „ смазка “ при раждане и амниотичната течност
Преди да се родят, бебетата плуват в амниотичната течност в продължение на доста месеци. В същото време самите те са покрити с бяло вещество, сходно на восък, известно като първична лой. Някои допускат, че „ смазката “ и амниотичната течност въздействат върху миризмата на бебето. И тя е толкоз мощна, че ароматът остава върху тялото даже откакто бебето се изкъпе.

През 2019 година откривателите сравнили химическия състав на миризмата на околоплодната течност и миризмата от главата на новородено. Оказало се, че някои съставни елементи съответстват, само че миризмата на новороденото съдържа повече съставки и въпреки всичко се разграничава от течността, в която то е плувало.

Знак за различаване
Възможно е специфичният мирис на бебето да е заложен от природата, с цел да помогне на майката.
И по този начин, през 1987 година учените провели изследване. Те помолили дамите да намерят децата си по миризма. В резултат на това 90% от майките съумели да разпознават бебетата си, като просто ги помирисали. 

Оцеляване на бебето
Никой не обича основния воин на романа " Парфюм " още от детството му. Помните ли? И това е по този начин, тъй като Жан-Батист Гренуй не мирише безусловно на нищо. Затова даже личната му майка се пробва да го убие.
Психолозите считат, че миризмата на новородени в допълнение укрепва връзката сред майката и детето. А както демонстрира процесът на еволюцията, тя е нужна за оцеляването на бебето.
Бебетата също бързо привикват с миризмата на майка си. Те се успокояват по-добре, когато лежат до облеклата или възглавницата на майка си, а също по този начин вдишват миризмата на нейното мляко. Докато кърмата на други дами няма подобен резултат.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР