Млади, но много даровити и ученолюбиви варненчета спечелиха трето място

...
Млади, но много даровити и ученолюбиви варненчета спечелиха трето място
Коментари Харесай

Варненски ученици с бронз от БГ-кръг на нестандартна Евро олимпиада

Млади, само че доста даровити и ученолюбиви варненчета завоюваха трето място от националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за възпитаници 2023.

Това е тимът " BLITZKRIEG " от Варненската комерсиална гимназия " Г.С. Раковски ", които отвяха свои връстници от страната, научи Varna24.bg от Националният статистически институт.

В двата стадия на националния кръг участваха възпитаници от 310 тима - 208 тима в категория А и 102 тима в категория Б. С най-вече тимове се показа град София - 50, следван от Варна - 37, Добрич - 31, Пазарджик - 28 и Гоце Делчев - 25. За шеста поредна година със свои представители се включиха Русе, Сливен, Бургас, Козлодуй, Троян и Генерал Тошево.

В категория А спечелилите са: " СУПЕРСТАТ “ от НФСГ, София с 99.63 точки, " SEARCH “ от ПМГ, Перник с 99.25 точки, " DATAWAVE “ от НТБГ, София с 98.69 точки, " OLD-STARS “ от ПГИ, Шумен с 98.50 точки и " ANDROMEDA “ от ПМГ, Хасково с 97.38 точки.

Победителите в категория Б са: " TEAM-PRO “ от ПГИМ, Пазарджик с 99.25 точки, следвани от " VELOCITY “ от ЕГ " Васил Карагьозов “, Ямбол с 98.88 точки, трети са морските рожби от " BLITZKRIEG от Варненската комерсиална гимназия с 98.69 точки, четвърти - " PGZGT3 " от ПГЗ " Т. Рачински “, Генерал Тошево с 98.50 точки и пети - " YBP “ от СУ " П.Р. Славейков “ от Кърджали с 98.13 точки.

Първите пет тима от всяка категория получават правото да премерят сили за присъединяване в европейския кръг. Те ще имат опция да презентират и защитят своите идейни видеопроекти по тематиката " Благосъстояние “ на обществен конкурс, който ще се организира на 8 април.

Европейска олимпиада по статистика (ЕОС) се провежда от Евростат и част от страните - членки на Европейски Съюз, за да се увеличи статистическата просвета на учениците и учителите.

Инициативата е ориентирана към повишение на функционалната просветеност на учениците посредством усилване на любознанието и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в другите сфери на публичния живот, по този начин и във всекидневието на елементарния човек. Същевременно се цели да се стимулират учителите да употребяват новаторски способи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и естествените науки и да се насърчи работата на учениците в екип и съдействие, като средство за намиране на общи решения.

Състезанието се състои от два кръга: народен и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка страна могат да вземат участие в европейския кръг. Националният кръг се организира на български език, а европейският - на британски език.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР