Млади архитекти и студенти чрез работилници и събития ще вдъхнат

...
Млади архитекти и студенти чрез работилници и събития ще вдъхнат
Коментари Харесай

Млади ентусиасти вдъхват нов живот на троянското село Белиш чрез експерименти в сферата на архитектурата, дизайна, моделирането и звука

Млади архитекти и студенти посредством работилници и събития ще вдъхнат нов живот в региона на село Белиш, Марковска махала, община Троян, за трета поредна година.

Желаещите да се включат в самодейността на " Резиденция Белиш " - център за различни просветителни методики в региона на изкуствата, занаятите, архитектурата и дизайна, ще споделят опит от през днешния ден до 27 август тази година.

" Ще изследваме средата, ще генерираме хрумвания, ще търсим и сътворяваме връзки. В рамките на седмица искащите ще могат да се причислят към теоретични, градивни и пробни работилници в региона на архитектурата, дизайна, моделирането и звука ", заяви в изявление за Българска телеграфна агенция Марин Марковски, част от екипа на " Резиденция Белиш “, която е уредник на събитието “Camp and Design Belish ”.

Успоредно с това ще има и еднодневни занимания, ориентирани към обичайни и модерни занаяти - грънчарство, дърворезба, работа със стъкло и преработване на пластмаса.

" Събитието е ориентирано към студенти и млади експерти с интерес към другите прояви на изкуството - архитектура, дизайн, снимка, музика, философия, както и към търсещите връзка с природата, работа в екип, обмяна на опит и познания “, добави Марковски.

Инициативата ще се състои в две елементи. През първата, която е от 19 до 25 август, ще се провеждат пет градивни, проучвателен и пробни работилници.

" Участниците ще преминат през повсеместен развой на ентусиазъм и създаване на съоръжения, ландшафтни модели, звуци и опознавателни лабиринти “, изясни Марковски.

В работилница " Камбаните “ ще бъдат основани структури за камбаните, направени през миналогодишното издание. Те ще бъдат сложени на разнообразни места в региона на Белиш.

" В работилница " По стъпките “ участниците изследват документи и писма, открити в изоставените остарели къщи в Марковска махала. Идеята е посредством тях да се изградят направления из региона, така наречен осезателен лабиринт, който да бъде употребен от посетителите, с цел да се потопят в предишното “, описа Марковски.

Работилница " Звън " пък е ориентирана към звука. Участниците ще записват и обработват звуци от местността, от заобикалящата ги среда, даже и издавани от самите тях.

Следващата работилница е TEMPVS. Тя се занимава с развиването на хората, с времето и с пространството. Участниците ще бъдат поставяни всеки ден в друга среда, като ще би трябвало да избират по какъв начин да се оправят с поставените задания.

В работилница " Стената “ ще се вършат модулни отливки по задачи.

Втората част на събитието е отворена за необятната аудитория и ще се състои на 26 и 27 август. Тогава ще има обичайни и модерни занаятчийски работилници, водени от разнообразни майстори.

“Участниците ще се потопят в света на грънчарството, в тайните на занаятчийския самун и дърворезбата. Наши гост-артисти ще бъдат София Плана и Алексис Варгас от Испания. Те ще срещнат искащите с тънкостите на стъклообработката. Ценността е в отношението и вниманието, с което посетителите сами слагат и вземат решение проблеми, а фокусът е опцията за взаимна работа и обменът на познания и умения “, сподели Марковски.

По думите му ще има и уъркшоп, управителен от двама експерти по ландшафт. Те ще изработят дребни биосфери от бурени, съчетани с миниатюри на хора.

" Идеята е посредством събитията, които организираме към този момент трета година, да разпространяваме региона, който е с извънредно доста история. Досега там сме разкрили 12 махали. Целта е мястото да се трансформира в парк, който да се посещава от туристи, искащи да се допрян до историята ", съобщи Марин Марковски.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР