Младежкият фестивал Тунджа – творчество и иновации“ възвърна международния си

...
Младежкият фестивал Тунджа – творчество и иновации“ възвърна международния си
Коментари Харесай

Фестивалът в Безмер събра младежи от община „Тунджа“, Гърция и Турция

Младежкият фестивал „ Тунджа – творчество и нововъведения “ възвърна интернационалния си образ – десетото му издание събра на 15 октомври в с. Безмер младежите на община „ Тунджа “ и посетители от община Домоку – Гърция и град Къркларели – Турция.

Над 300 младежи взеха присъединяване във фестивала, проведен от община „ Тунджа “, НЧ „ Светлина – 1928 “ с. Безмер и кметство с. Безмер, а 20 тима се включиха в спортните надпревари, измежду които бяха и младежи от община Домоку.

След двегодишно спиране поради пандемията, младежите на общината се включиха с огромен възторг във фестивала, зажаднели за страсти, надпревари и изява.

Началото на проявата сложиха най-малките поданици на с. Безмер – децата от целодневна детска група „ Маргаритки “ с. Безмер с танц с ленти. Приветствие към участниците и гостите насочиха кметът на с. Безмер Росен Русев и кметът на община „ Тунджа “ Георги Георгиев. „ Вие сте бъдещето на нашата община. Каквото и да вършим, с цел да подобрим изискванията в обитаемоте места и за развиването на общината, то има смисъл единствено в случай че има кой да го наследи, кой да милее за него и да надгражда сътвореното “, обърна се в приветствието си към младежите тунджанският кмет. Той подари на младежите на Безмер вечнозелено дръвче – сребърна ела, която да е знак на десетото издание на фестивала със заръката да се грижат за него.

С привет към участниците и с признателност за гостоприемството се обърнаха кметът на град Къркларели – Турция Мехмет Кесимоглу и заместник-кметът на община Домоку – Николаус Калимерис.

Гости на празника на младостта и на традициите бяха и началникът на 22-ра Авиобаза „ Безмер “ полк. Милен Димитров, ръководителят на Ямболска търговско-промишлена палата Стойчо Стойчев, цялото управление на община „ Тунджа “ и сътрудниците на общината в провеждането на фестивала.

Отборите премериха сили в осем спортни провокации – пейнтбол; щафетно трасе; скачане на въже с превъзмогване на трудности, стрийтбол, дартс, дженга, дърпане на въже и футболен дартс.

Високото 4 метра и половина надуваемо оборудване на футболния дартс беше притегателно място както за участниците, по този начин и за посетителите на фестивала.

Пъстротата на младежката демонстрация се допълваше и от присъединяване на сътрудниците на общината. По традиция Авиобаза „ Безмер “ участваше с полева кухня и с демонстрации на оръжие и съоръжение. Всички имаха опция да опитат от боба, подготвен в полевата кухня, а бронираната жилетка, автоматът, картечницата и оборудването за водачи бяха измежду демонстрациите, пред които се стопираха и дребни, и огромни.

Регионалната здравна ревизия беше осигурила за младежите алкоочила, с които могат да усетят по какъв начин се вижда с 1,5 промила алкохол в кръвта.

Ямболска търговско-промишлена палата показа планове за младежи, по които работи. Единият от тях е „ МОСТ – Младежки омбудсмански съвет Тунджа “, който ще се осъществя измежду тунджанските младежи в партньорство с община „ Тунджа “.

И тази година на фестивала имаше арт ателиета за изобразяване и за направа на сувенири, които бяха готови от Общинския център за изкуство и извънучилищна активност с. Кабиле и от обществените услуги в община „ Тунджа “.

Гост на фестивала беше и работилницата по цианотипия с началник фотографът Стефан Каменов.

По време на фестивала имаше дарителска кутия за събиране на средства за нова интервенция на Петя Михайлова. Младежи от Безмер и представители на Червения кръст занесоха топла храна, предоставена от Авиобаза „ Безмер “ на възрастни и самотноживеещи хора от селото.

След оспорваната конкуренция, в която младежите вложиха доста предпочитание и хъс, първи в отборното класиране бяха единият тим на с. Ханово, на второ място единият от тимовете на с. Роза, трети останаха домакините от с. Безмер.

Всички те с горделивост подвигнаха особено квалифицираните купи, а останалите тимове получиха от кмета на общината и от кмета на с. Безмер грамоти за присъединяване.

Празникът продължи с концертна стратегия на юношески обединения на община „ Тунджа “ и на гостуващите чужденци. В концерта взеха присъединяване Танцова група „ Веселячета “ към Обединено учебно заведение „ Васил Левски “ с. Тенево, Детски танцов състав „ Магия “ при Народно читалище „ Джон Атанасов -1928 “ – с. Бояджик, Фолклорен танцов състав „ Бели гълъби “ при Народно читалище „ П. Р. Славейков -1928 “, с. Гълъбинци и Детска танцова групировка „ Акбунарчета “ при Народно читалище „ Никола Йонков Вапцаров – 1926 “ с. Генерал Инзово. На сцената се изявиха и трикратните първенци на България за 2022 година, танцовата двойка на Ангел Свирков и Елена Калчева от Клуб по спортни танци „ Тандем “.

Гостите от град Къркларели Турция и младежите от община Домоку – Гърция се включиха в концерта с обичайни национални песни и музикални осъществявания.

Празничната стратегия приключи с концерт на певицата Вили Русева. Като създател на химна на община „ Тунджа “ тя стартира с него и продължи с авторски песни, обичани български шлагери и национални песни и с обичани хора, които подвигнаха на крайници присъстващите.

Десетото издание на Международния юношески фестивал „ Тунджа – творчество и нововъведения “ сътвори доста въодушевление и позитивни страсти измежду участниците и публиката и сподели младежкия капацитет на община „ Тунджа “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР