Младежите в България подобряват уменията си и по този показател

...
Младежите в България подобряват уменията си и по този показател
Коментари Харесай

Проучване: Уменията на хората у нас не се използват според потребностите на пазара на труда

Младежите в България усъвършенстват уменията си и по този индикатор страната ни е в първите 20% от 14 страни в Европейски Съюз. Това демонстрира изследване на Организацията за икономическо съдействие и развитите (ОИСР), основано на данни от програмата за интернационално оценяване на учениците РISA.
Според резултатите равнището на възстановяване на уменията на българските младежи не отстъпва на това на техните връстници в Естония, Полша, Португалия и Румъния. То е високо също в Германия, Латвия, Словения. Ниска е степента на възстановяване на уменията на младежите в Унгария, Чехия, Финландия, Словакия и Швеция.
България е в първите 20% и по различен индикатор – качеството на приобщаващото обучение на възрастни хора. В нашата страна то е близо до това в Германия и Унгария.
Анализът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз демонстрира, че младежите могат да получават и усъвършенстват умения вкъщи, в учебно заведение, в общността и на работното място. Тук значима роля имат учителите, фамилиите, неофициалните организации и работодателите.
От изследването излиза наяве, че уменията на хората в нашата страна не се употребяват съответно съгласно потребностите на пазара на труда. Тук сме в последните 20% дружно с Португалия. Начело на класацията по този индикатор e Чехия. Подобряването му е един целите в бъдещата Стратегия за уменията в България.
Представителите на българските държавни институции и Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще търсят благоприятни условия и за възстановяване на уменията на възрастните хора. Един от методите е посредством курсове за подготовка.
След необятни полемики, спомагателни изследвания и разбори Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще приготви отчет за оценка и рекомендации за развиването на уменията в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР