Младежите регистрирали еднолични дружества, за случая е информирана и ОЛАФ

...
Младежите регистрирали еднолични дружества, за случая е информирана и ОЛАФ
Коментари Харесай

Деца на служители на Миню Стайков получили 7 млн. лв. евросредства


Младежите записали еднолични сдружения, за случая е осведомена и ОЛАФ

Специализираната прокуратура подозира предприемача Миню Стайков и за корист с евросредства. Установено е, че деветима младежи – деца на чиновници на обвинения, са записали еднолични сдружения и са получили 7 милиона лв. средства по програмата „ Млад фермер”. За случая е осведомена и Службата за следствие на измами с евросредства (ОЛАФ), заяви прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд. Там във вторник се гледа мярката за неотколонение на Стайков, неговият зет Белун Хазърбашанов и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров. Магистратите би трябвало да решат дали тримата да излязат на независимост. Те са упрекнати в присъединяване в незаконна група за държане на акцизни артикули, пране на пари и данъчни закононарушения. Магистратите обаче решили, че за част от тях няма събрани доказателства.

В правосъдната зала прокурор Петров показа девет противоположни писма, в които младежите са записали, че действителният собственик на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Всички са на възраст до 28 години и са деца на чиновници на Стайков, заемали разнообразни постове във компанията „ Сис Индъстрис”. Фирмите са регистрирани през 2017 и 2018 година и имали друг предмет на активност.

Прокурорите се позоваха точно на тези нови данни, с цел да изискат Миню Стайков да остане зад решетките.

Според отбраната на Стайков противоположните писма не са неразрешени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на предприемача - Лъчезар Таков, означи, че членовете на тази група са извънредно разнородни като обществен статус хора. Стайков е предприемач, прочут в цялата страна. Друг член обаче е водачът Манчо Колев. В групата има и общ служащ - Цветан Колев. Четвъртият е Алекси Трифонов, чийто обществен статус бил явен.

„ Защо му е на Стайков да се обкръжава с хора от друг статус ", попита Таков. Той обърна внимание и че ремаркето, което е записано на името на тъщата на Стайков и намерено във фабриката за незаконни цигари, е било без гуми и спряно от придвижване.

Всъщност разплитането на случая стартира точно от фабриката за незаконни цигари в Карнобат, която антимафиоти нападнаха на 18 юли. На правосъдното съвещание във вторник стана ясно, че тя е била следена от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се помещавала в здания, благосъстоятелност на сина на кмета на Карнобат. Неговата защитничка Ина Лучева попита за какво до момента не е бил открит и разпитан наемателят на помещението - Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил арестуван за един ден и по-късно е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да въздейства на очевидци. На 18 юли, с изключение на Димитров, са били арестувани и Манчо, и Цветан. Те също са освободени след 24 часа.

След пледоариите на юристите тримата обвинени - Миню Стайков, Иван Димитров и Белун Хазърбашанов, желаеха по-лека мярка.

„ Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преправка на аграрни артикули. Не съм се занимавал даже с публични поръчки, тъй като съм знаел, че е рисково ", изясни в своя отбрана Миню Стайков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР