Младежи от ТУЕС ще модернизират града в ученическо състезание по

...
Младежи от ТУЕС ще модернизират града в ученическо състезание по
Коментари Харесай

„Умният град” е темата на поредния Hack TUES


Младежи от ТУЕС ще модернизират града в ученическо съревнование по програмиране
(снимка: ТУЕС)

Шесто издание на ученическия хакатон Hack TUES 6 ще се организира в двата първи уикенда на октомври. Състезанието по програмиране, проведено от възпитаници за възпитаници, тази година e в хибриден формат, като тимовете ще работят и ще показват плановете си отдалечено.

Събитието се открива на 1 октомври от 17:30 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Обявяването на най-хубавите планове и церемонията по награждаването са планувани за 11 октомври от 16:00 ч. на същото място, оповестиха уредниците.

Емблематичното съревнование се провежда от екип възпитаници от Технологично учебно заведение „ Електронни системи ” (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в конкуренцията се чака да вземат 125 възпитаници от ТУЕС.

Хакатонът съставлява съревнование за разработка на софтуерни планове в границите на няколко дни по заложена тематика. Тази година за първи път надпреварата ще обхване по-дълъг интервал – от 1 до 11 октомври, като учениците ще имат разполагаем три цялостни дни за работа по плановете си през първия уикенд на октомври.

Комуникацията с менторите на участващите тимове ще се случва напълно онлайн. Дистанционно ще се проведат и полуфиналите, в които всички участници ще показват плановете си пред журито.

Темата на е умният град (Smart City). Ученици от всички паралелки ще създават софтуерни и хардуерни планове за рационализация на града. Очаква се да бъдат основани разнообразни приложения и платформи за услуги, осведомителни уеб сайтове, както и доста смарт-технологии и устройства, които да подобрят градския живот.
още по тематиката
По-конкретно, това ще бъдат приложения за ефикасна консумация на сила, рационализация на превоза и връзките, „ мъдро ” ръководство на семействата и основаване на игри за забавление.

Освен това участниците ще имат опция да разработят план по тематика за COVID-19, което ще им разреши да основат софтуерни решения за справяне с провокациите, пред които ни изправя световната пандемия.

Hack TUES се организира по сполучливо работещия модел на партньорство сред бизнеса и образованието. За поредна година водещи софтуерни компании поддържат ученическото ИТ съревнование. В допълнение, десетки ИТ експерти се включват в самодейността като ментори на ученическите тимове и като членове на журито.

Освен премия за най-хубав софтуерен и най-хубав хардуерен план, тази година за пръв път ще има и специфични награди за най-хубава презентация на план и за обичан тим на публиката. Въпреки че обичайно хакатоните са надпревари по програмиране, заради огромния интерес на учениците към планове с вградени микрокомпютърни системи (embedded), от 2019 година година в Hack TUES се връчва и премия за хардуерен план.

Отличените тимове на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност надлежно от 1 000 лева, 750 лева и 500 лева Еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел ще връчи първата премия за най-хубав софтуерен план на хакатона.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР