Младежи от Български младежки червен кръст информираха асеновградчани как да

...
Младежи от Български младежки червен кръст информираха асеновградчани как да
Коментари Харесай

7 съвета за превенция и реакция при бедствия

Младежи от Български юношески червен кръст осведомиха асеновградчани по какъв начин да бъде понижен рискът и по какъв начин да се защитят при бедствия, повреди и рецесии. Инициативата се организира във връзка Деня на гражданската отбрана. Ето седем от препоръките, които младежите насочиха към жителите на Асеновград, за предварителна защита и избавление преди и по време на бедствия.

1. Вкъщи постоянно би трябвало да имате на предпазване бутилирана минерална вода – най-малко четири литра на човек дневно. Два от тях - за пиянство, а останалите – за миене и хигиенични потребности. Необходимо е да има налична вода за най-малко три дни.
2. Запасете с храна – основно с трайни артикули, които изискват напълно малко вода за приготвянето си, и няма потребност да се съхраняват в ледник. Такива са консервите с месо, плодове и зеленчуци, сокове, мляко, чорба. От висококалоричните храни – конфитюр, тестени произведения, бисквити. И още - бонбони за смучене, захарчета, кафе, чай. Трябва да се заобикаля солена храна, тъй като тя провокира жадност.
3. Необходимо е да разполагате с избрани принадлежности и материали – радио на акумулатори, фенер, свирка, кибрит в непромокаем съд, джобно ножче, отварачка за консерви, клещи, гаечен ключ, найлон за постилане, съдове и принадлежности за еднократна приложимост и други.

4. Добре е да имате подготвен комплект за първа помощ. Той би трябвало да съдържа стерилни цитопласт, марли, бинт и памук, триъгълни кърпи, ножица, пинсети, алкохол, сапун, ръкавици, маска за уста.
5. При бедствип помагайте на деца, самотни майки, възрастни и хора с увреждания. Превантивна мярка е преди всичко да не заключвате вътрешни порти. Те са път за евакуация. Уведомете способените лица, в случай че се съмнявате, че здравето на някое дете или възрастен е под въпрос по време на бедствието. Осигурете безвреден заслон за деца без контрол. Предварително научете детето си, че Спешният телефонен номер, на който се звъни при кризистни обстановки, е 112.

6. При пожар е добре да излезете на тераса или отворен прозорец и с крясъци и ръкомахания да сигнализирате, че се намирате в заплаха. Ако не може да достигнете до намерено пространство е добре да се скриете в баня, като пуснете душа, а пред устата и носа си поставите намокрена дреха или плат. Научете и детето си на това.
7. Важните фамилни документи би трябвало да стоят на налично място и да бъдат съхранявани във водоизолиран плик. Такива са наследство, застрахователна лавица, контракти, нотариални актове, персонална карта, здравна брошура, банкови документи, свидетелства за раждане, за подписване на брак, смъртни актове.
През юли 1936 година българският цар Борис ІІІ издава декрет, който утвърждава Наредба-закон за противовъздушната и химическа отбрана на популацията в Царството. Въз основа на него са създадени правилници и указания за отбрана на цивилното население, материалните и културни полезности. Разпоредени са и отговорностите на въоръжените сили и на държавните служби. „ Гражданска отбрана “ е съществувала под разнообразни форми и наименования през интервала 1936 година – 2011 година Празникът се отбелязва от 1993 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР