Mладежи от 7 общини ще се грижат за насаждениятаНад 2100

...
Mладежи от 7 общини ще се грижат за насаждениятаНад 2100
Коментари Харесай

Ученици участват в засаждането на 2100 дръвчета


M ладежи от 7 общини ще се грижат за насажденията

Над 2100 дървета и шубраци бяха засадени през октомври и ноември по самодейността „ Нашето зелено на следващия ден “ на Група ГЕОТЕХМИН. Една овощна градина, покрай вододайната зона в местността „ Пекиша “ в Челопеч, ще пораства благодарение на възпитаници от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “. Те ще я поливат от близка чешма и животновъдно стопанство. Множество новозасадени фиданки в дворовете на ОУ „ Георги Бенковски “ в Мирково, СУ „ Саво Савов “ в Пирдоп, СУ „ Любен Каравелов “ в Копривщица, както и в три учебни заведения в Етрополе също ще дадат опция на младежите да се учат на труд и грижа за природата.

Инициативата, която се финансира със средства на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, за поредна година сплоти към идеята за възстановяване на биоразнообразието кметове, общински управления, мениджмънта и чиновници на компаниите-дарители, шефове, учители и възпитаници от 7 общини. Всички дружно засаждаха плодни и декоративни дървета и храстовидни растения. В Етрополе се включиха и децата от Детска ясла „ Патиланци “ дружно с директорката си. Идеята на донорите е да се облагородяват регионите, в които фирмите правят активност, да се усъвършенства градската среда, както и да се образуват настройки и отговорност за опазването на околната среда у младежите. Общините дефинираха терените, закупиха фиданките, шубраци и цветя с обезпечените от фирмите средства и проведоха присъединяване на ученици от учебни заведения в самодейността.

Според Доминик Хамерс, изпълнителен шеф на Геотехмин ООД, наред с идеята за подобряването на градската среда, в тазгодишната акция фокусът е бил да се насочи вниманието на учениците към природата и те да осмислят връзката човек - природа. „ Ние сме щастливи, че имахме опцията да изпълним тази концепция и дружно с децата засадихме плодни дръвчета. Оттук нататък те ще поставят всички нужни грижи, с цел да ги отгледат и да берат плодовете на своя труд, несъмнено благодарение на своите преподаватели и съдействието на общините. Очакваме с неспокойствие първата годишна продукция!‟ - сподели той.

Инициативата е дълготрайна и датира от 2011 година През първите три години в общините от Средногорието, Етрополе и Самоков са засадени към 30 дка общински и горски терени, озеленени са и разнообразни градски площи – паркове и градини. Насажденията включват жив плет към красивата околност „ Света Петка “ край с. Чавдар, засаждане на горски типове върху опожарени терени в региона на р. Черни Вит в землището на гр. Етрополе и в Самоковската долина, а също и озеленяване в градска среда в Чавдар, Копривщица, Карлиево, Смолско и Буново. От 2020 година „ Нашето зелено на следващия ден “ става част от Благотворителна стратегия „ Българските добродетели “, основана по самодейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов, шеф на Геотехмин. За две години са засадени нови над 3200 дървета. Японски вишни, акации, липи, шестил, магнолии, амброви дървета, каталпа, дървовидна роза и розови шубраци красят улиците на Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп, Копривщица, а в учебните заведения - сътрудници порастват гинко билоба, ябълки, сливи, круши, череши, джанки. В Етрополе самодейността ще продължи със засаждане на рози.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР