Младеж почина при пожар в изолатора на психиатричната болница в

...
Младеж почина при пожар в изолатора на психиатричната болница в
Коментари Харесай

Младеж почина при пожар в изолатора на психиатрична болница: Омбудсманът настоява за специален надзор на разследването от прокуратурата

Младеж умря при пожар в изолатора на психиатричната болница в Ловеч. Той е бил осъден да лежи в изолатора 9 часа, 6 от тях завързан. Според омбудсмана Диана Ковачева тази мярка е мъчение. Тя упорства за специфичен контрол на следствието от прокуратурата. А също и да се наблюдават всички насилствени ограничения в психиатриите, да бъде изменена и наредбата за изолацията.

Георги, на 25 години, който умря при пожар в изолатора, е влезнал за лекуване непринудено, 24 дни преди случая. До деня на пожара, момчето е било умерено, нямало е данни за експанзия, всички пациенти го харесвали, тъй като ги черпил с кафе и цигари.

И съгласно екипа на Омбудсмана, няма лечебни показания, които да постановат изолирането и връзването на Георги. В деня на случая, той въпреки всичко е бил раздразнителен. Разбрал е, че майка му е идвала на рандеву, само че не са я пуснали, тъй като бил нападателен. Товава бутнал дежурната лекарка по нейни сведения и тя наредила изолатор, в тази ситуация оборудван като мека стая.

" Има ограничения, които се ползват, които на процедура могат да бъдат признати като мъчение, става въпрос за фиксирането и мобилизацията на пациентите, защото самата разпоредба дава опция за на процедура неведнъж фиксиране заради неразбираемата си наредба ", сподели пред Българска национална телевизия Диана Ковачева - омбудсман на Република България.

Меката стая по принцип разрешава пациентите в обострено положение да бъдат изолирани като част от лечението без заплаха те да се наранят и без да се постанова да бъдат връзвани. Въпреки това е спорна процедура, защото може да задълбочи рецесията на пациентите, поради мъчителни и унизителни прекарвания.

Затова има строги сякаш правила и възбрана да се употребяват като наказване. Но не и в тази ситуация с Георги, който в деня на гибелта си е бил изолиран и вързан с часове.

" За страдание казусът е систематичен, финансирането е нищожно, в това число във връзка с храната и медикаментите за тези хора, което значи, че не просто на моменти са изтезавани поради ограниченията, които ги фиксират, само че те са и недохранени и недолекувани ", посочи омбудсманът.

Пожарът във съдбовния ден е задействал тревога, която са чули единствено пациентите, само че не и личния състав. В публичната поръчка за съоръжение на 5-те меки стаи в болничното заведение проверяващите откриват и други недоразумения, а точно камери за наблюдаване, които не записват и не възпроизвеждат тон. Затова с изключение на вътреболничен надзор, омбудсманът нястоява за необикновен контрол на прокуратурата в психиатриите.

" По-конкретно контрол върху ограниченията, които се ползват, тъй като това са насилствени и наказателни ограничения, а самите психиатрии са места за задържане. Да следи от близко този случай. Още повече, че той демонстрира систематичен проблем и считам, че фактически прокуратурата би трябвало да упражни този надзор за правда, тъй като има такива пълномощия ", добави Ковачева.

От министерството на опазването на здравето към този момент са уволнили дисциплинарно шефа на болничното заведение и са разпоредили инспекция за противопожарна сигурност на болничното заведение. Проверка по медицинските практики към момента следва. Министърът, самичък той психиатър, е склонен да промени разпоредбите за изолираност, само че в незабавен порядък, споделя че не вижда ходове за смяна в системата.

" Не можем доста да създадем, тъй като хората които са настанени в тези лечебни заведения, би трябвало някъде да бъдат настанени ", сподели проф. доктор Христо Хинков, министър на опазването на здравето.

И съгласно министъра контролът в психиатриите е извънредно занижен. Но не счита че включването на цивилен контрол при осъществяване на ограничаващите ограничения, съгласно рекомендациите на омбудсмана, е работещ механизъм.

" Вижте, контролът би трябвало да бъде реализиран на едно място от министерството и от органите и от районните здравни инспекции. Органите, които са натоварени с тази задача, неправителствените организации не биха могли да осъществят подобен ефикасен надзор, тъй като това са затворени отделения с необикновен режим.

Психиатричната помощ в страната е в тежко положение и това се регистрира. Аз самият усещам някаква известна виновност за това, че към този момент стартирам петия месец на този пост като министър и към момента не могат да се решат тези въпроси ", разяснява проф. доктор Христо Хинков.Все отново здравният министър счита, че ще успее да издейства повече пари за психиатриите в новия бюджет. Има упоритостта да вкара и две клинични пътеки в новия рамков контракт, което би трябвало да ускори контрола и качеството на услугите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР