Младата волейболистка на Марица Пловдив и националния отбор Ива Дудова

...
Младата волейболистка на Марица Пловдив и националния отбор Ива Дудова
Коментари Харесай

Ива Дудова: Вълнувам се, че ще бъдем домакини на европейското първенство до 20 г., гледам сериозно към женския национален отбор

Младата волейболистка на Марица Пловдив и националния тим Ива Дудова даде изявление за уеб страницата на родната федерация, в което приказва за извървяния път от академията до първия състав " жълто-сините ", както и още за своите упоритости с екипа на България, в това число европейското състезание за дами до 20 години, на което страната ни ще бъде хазаин дружно с Ирландия през август тази година.

През последните няколко години Дудова, която се подвизава най-вече на поста диагонал, се трансформира в неизменима част от състава на първенеца в женското ни състезание Марица, откакто дебютира още на 14-годишна възраст.

Миналият септември Ива направи и своя дебют в националния тим по волейбол за дами, като беше в групата на " лъвиците " за олимпийската подготовка в Япония.



Цялото изявление на Ива Дудова пред БФ Волейбол:

Ива, неотдавна чества рожден ден и навърши пълноправие. Какво си пожела за 18-ата годишнина?

Пожелаех си всички мои близки да бъдат здрави и щастливи. И да съумея да ги накарам да се гордеят с мен.

Също по този начин неотдавна подписа и първи професионален контракт с клубния ти отбор Марица Пловдив? Къде го нареждаш измежду подаръците?

Договорът, който подписах с волейболен клуб Марица Пловдив, бе един от първите дарове, които получих.

Питам те за " подарък ", само че какъв брой труд и заслуги стоят зад този миг – предлагането за контракт?

Вече са към 8 години труд и ограничения, с цел да реализира това, което съм сега. Надявам се, че напъните и трудът да ми се отплатят в бъдеще с още по-добри резултати.

Ставаш най-младата състезателка в женския тим на Марица на едвам 14-годишна възраст. Помниш ли какво бе възприятието тогава и гордееш ли се с този факт?

Моментът, в който ми оповестиха, че попадам в женския тим, беше доста непредвиден и в началото доста стресиращ за мен. Но аз имах вяра още тогава, че ще се оправя.

Две следващи години беше и най-младата волейболистка в групите на Шампионската лига. Беше ли ти мъчно?

Шампионска лига е един от най-силните шампионати във волейбола и за мен беше мъчно. Там получих шансове да се включа в игра, което оказа помощ за по-нататъшното ми развиване.



Минала си през всички възрасти в Марица. Това, че си част от един клуб и то във водещия в България, по какъв начин тъкмо ти оказа помощ?

Аз съм родена и израснала в Пловдив и за мен е чест и наслаждение да се състезавам за Марица. Клубът предлага положителни условия и треньори, които дават причина за отлични резултати.

Има ли развиване в женското направление? Оценката ти?

Има развиване, само че е доста малко, тъй като всеки тим в България играе с млади сформира. А ние, младите, с цел да станем по-добри, би трябвало да мине несъмнено време, с цел да реализираме крайните цели.

Основна част си от женския тим на Марица, който взе участие и този сезон в евротурнирите. Израстваш ли с опита, който трупаш. Дава ли ти повече убеденост и самочувствие?

Мачовете в Шампионска лига са на доста по-високо равнище от това на българското състезание, което ми оказва помощ за моето надграждане и развиване като един млад играч.

Все още сме при започване на 2024 година А каква година очакваш и си пожелаваш да е тя?

През 2024 година желая да бъда здрава, без травми и триумфи, както в персонален, по този начин и в професионален проект.



Миналата година публично дебютира в женския народен тим, а селекционерът Лоренцо Мичели загатна, че от ден на ден ще разчита на младите. Очакваш ли повиквателна за VNL?

За един млад играч като мен ще бъде добра опция да получа повиквателна за разширения състав за Лигата на нациите.

Гледаш ли все по-смело и съществено към женския тим?

Със сигурност виждам съществено към женския тим, само че би трябвало да си извървя пътя и да направя своя преход от девически към женския народен отбор. За да мога да отида по-подготвена в представителния тим на България.

Тази година няма да има изпадащи тимове от VNL. Как очакваш да играе и да се показа България без тази опасност?

Заплаха ние да отпаднем - няма, само че Лигата на нациите тази година ще бъде по-силна от предходните. Със сигурност това, че оставаме за 2025 година, ще ни даде едно успокоение в нашата игра в чисто психически аспект. Ще играем по-освободено и няма да ни въздейства тази тежест, която сковаваше нашата игра.



Женският народен тим под 20 години, от който също си част, тази година е хазаин на европейското състезание. Вълнуваш ли се от този факт?

Разбира се, че се вълнувам, че сме домакини на това европейско състезание. Знаем, че това домакинство ще донесе спомагателна отговорност върху нас. Затова ще се надяваме да дойдат всички фенове на волейбола и да ни поддържат.

Какви виждаш възможностите на България на шампионата?

Все още не е изтеглен жребият и не знаем против кои тимове ще играем. Затова всичко зависи по какъв начин ще проведем нашата подготовка и какъв брой сме надградили от миналата година. Също по този начин, резултатът ще бъде вследствие от нашата работа и от нашите съперници. Има страни, които не взеха присъединяване на международното състезание и не знаем тяхното равнище, и какво може да чакаме от тях.

Какъв е капацитетът на България U20?

Смятам, че имаме значителен капацитет, само че всичко зависи от нашата работа и от нашето неизменност в подготвителния развой и отвън него.

Кой ще стане първенец в Национална волейболна лига?

Аз, ние и единствено Марица Пловдив (смее се).



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР