Млада родилка почина в Майчин дом, близките й обвиняват лекарите

...
Млада родилка почина в Майчин дом, близките й обвиняват лекарите
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява дали смъртта на родилка е лекарска грешка

Млада родилка умря в " Майчин дом ", околните й упрекват лекарите за това. Според управлението на болничното заведение Бистра Трифонова е призната по неотложност там с тежък животозастрашаващ синдром. След оперативно раждане детето е избавено, само че майката не съумява да се пребори за живота си. Медицински одит и прокурори ще ревизират дали е позволена лекарска неточност и къде - в болница " Щерев ", където е проследявана бременността на дамата или в Майчин дом, където е родила.

След прекаран грип, бременната жена отива преди четири дни в болница доктор " Щерев ", където наблюдават бременността ѝ. Въпреки високата температура, тя отхвърля хоспитализация. На идващия ден, обаче, се постанова да я одобряват, тъй като сърдечните тонове на бебето са притеснителни и лекарите се съмняват за инфектиране.
Денис, брат на родилката: В понеделник към 7 часа се утежнява. Тя преди този момент единствено с главоболие и температура влиза. Беше си безспорна естествена, витална, говореше си, смееше се. Абсолютно всичко си беше постоянно.
Когато излизат резултати от проучванията на дамата, лекарите слагат хипотетична диагноза ХЕЛП синдром, при която има комбиниране на тежка анемия, ниски тромбоцити и високи равнища на чернодробните ензими. Това е положение, което заплашва живота и на родилката, и на детето. Затова е неотложно да се провокира раждане.

Нивото по медицинския стандарт по неонатология на болница Щерев, обаче, не разрешава там да се грижат за недоносени бебета. Затова Бистра е закарана в " Майчин дом ".

Сузана Нашар, дежурен началник екип при приемане на пациентката: Потвърдихме диагнозата, с която изпращат пациентката и незабавно по-късно пристъпихме към родоразрешение за животоспасяване на плода, с цел да може и да се погрижим по-късно за живота и здравето на майката.
Целият дежурен екип в " Майчин дом " часове наред се бори за живота на родилката,но макар интензивната реанимация, организмът ѝ не реагира, виталните индикатори се срутват, органите отхвърлят.

Лидия Гергова, анестезиолог в " СБАЛАГ " Майчин дом ": С отвод на бъбреци, с отвод на черен дроб, дишането се поврежда, мозъчен едем, сърдечна непълнота, колкото и да се стараем, просто няма какво да създадем.
Според околните на Бистра, обаче, става въпрос за лекарска неточност там.

Денис, брат на родилката: Не може, всичко си е окей. Тя на 20 дни си ходеше на кръв, урина, всичко, проучвания, както си е редно. А тук са споделили, тъй като няма документи, все едно идва от гората. Това е просто нереално.
Макар и родено в 8-мия месец, сега бебето е устойчиво и е настанено в интензивното поделение на Неонатологията. От " Майчин дом " са подали сигнал до медицинския одит, а Софийската градска прокуратура стартира неотложно досъдебно произвеждане по случая.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР