Млада жена със Синдром на лешникотрошачката бе спасена от съдовите

...
Млада жена със Синдром на лешникотрошачката бе спасена от съдовите
Коментари Харесай

В УМБАЛ Св. Екатерина спасиха млада жена с рядка малформация - Синдром на лешникотрошачката

Млада жена със " Синдром на лешникотрошачката " бе избавена от съдовите хирурзи на УМБАЛ „ Света Екатерина " с неповторима интервенция, оповестиха от лечебното заведение. 

От 2022 година 33-годишната Галя изпитва непрекъсната болежка в левия фланг под реброто, която не се повлиява от никакви лекарства. Болката е съпроводена с кръв в урината и неспособност да се храни пълноценно, защото при банкет на минимално количество храна изпитва мощна тежест в стомаха. Състоянието й постанова търсене на експерт. Младата жена посещава невролог и гастроентеролог, само че те по този начин и не откриват повода за казуса. След дълго циркулиране Галя е ориентирана към съдов хирург в Плевен, където след скенер й се слага диагноза " Синдром на лешникотрошачката ".

Лечението, което й се предлага е минимално инвазивно, посредством слагане на стент в бъбречната вена, която е притисната анатомично. Процедурата, обаче не дава нужния резултат, защото шест месеца по-късно се открива, че стентът има стесненение, прави се опит за разширение с балон и се слагат още два стента. След интервенцията, Галя продължава да изпитва нетърпими и непрекъснати болки в дребния таз и в корема, което я предизвика да търси избавление в София. Намира клиника в столицата, в която прочут австрийски хирург оперира пациенти със комплицирана сърдечно- съдова патология. Той ползва оперативно лекуване, посредством премахване на стентовете и прави байпас интервенция, която има за цел да дренира кръвта от левия бъбрек и тазовите вени. Операцията не дава резултат, тъй като се получава задръстване на бъбречната вена и стартира да се обременява овариалната вена, която дренира кръвта от левия яйчник, симптоматиката се утежнява и болките на Галя стават все по-силни и не отшумяват.

Тогава нейна другарка я насочва към екипа на проф. Валентин Говедарски, шеф на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Света Екатерина ", който има максимален опит в лекуването на синдрома на лешникотрошачката.

След записване на час за консултация и обзор, младата жена незабавно е призната в съдовото поделение на УМБАЛ „ Света Екатерина " с изразен венозен застой, което значи, че венозната кръв от яйчника и дребния таз не се дренира. Тази кръв се задържа, уголемява вените в дребния таз и води до болковия синдром на пациентката.

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „ Света Екатерина " вземат решение да пристъпят към оперативно лекуване, което е неповторимо за България, защото реимплантират овариалната (яйчниковата) вена непосредствено към вената, която дренира кръвта от левия низък крак, вътре в корема. Конструираният в предишното байпас, който се запушва, основава недостатък в хемодинамиката на венозната кръв на бъбрека и тазовите вени като обременява доста овариалната вена.

Екипът на проф. Говедарски прави анастомоза и трансформират хемодинамичния недостатък в ефикасен дренаж, след реимплантация на овариалната вена към тази на крайници. По този метод кръвта от дребния таз и яйчника се дренира гладко. Така съдовите хирурзи, които се изправят пред предизвикването на повторната хирургия в този сегмент намират ново решение за лекуването на синдрома и да облекчат страданието на пациента.

Още на първия ден след интервенцията Галя не помни за всички болки, стартира да се храни и раздвижва без проблем. На третия следоперативен ден е изписана от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Света Екатерина " с липса на всякаква клиника и извънредно понижение на венозния застой.

Екипът, направил интервенцията е в състав проф. Валентин Говедарски, доктор Елица Димитрова, доктор Мартин Александров.

Днес Галя е извънредно признателна на целия екип за професионализма и положените грижи. След две години на болки и премеждия 33-годишната жена се връща към живота с цялостни сили и с подготвеност да сбъдва фантазиите си.

Синдромът на лешникотрошачката е вродена рядка съдова малформация. Заболяването съставлява прилепяне на лявата бъбречна вена, която е ситуирана сред коремната аорта и горната мезентериална артерия, виновна за кръвоснабдяването на червата и може да има нарушаване в дренажа на левия бъбрек и яйчник.

Синдромът на лешникотрошачката визира най-вече млади дами. Симптоматиката се показва в тазова болежка, кръв в урината и болежка в лявото подребрие. Единственият метод да се диагностицира е използването на скенер с контрастна материя.

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „ Света Екатерина " приема доста пациенти със синдром на лешникотрошачката и е едно от водещите лечебни заведения за лекуване на вродената и рядка съдова патология.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР