Млада жена, родена в България, е в центъра на покъртителна

...
Млада жена, родена в България, е в центъра на покъртителна
Коментари Харесай

Покъртителна история: Българката Клара, която роди близначки на свещеник от Австрия!

Млада жена, родена в България, е в центъра на покъртителна история, която скандализира Австрия през последните дни. Мъките, които е претърпяла Клара (името е променено по етични причини), са разкрити от организацията “Платформа на засегнатите от църковно насилие”.

В началото на 90-те години като възпитаничка в католически детски дом в градчето Холабрун тя е била подлагана на полови издевателства от страна на локален духовник, от който забременява и на 17-годишна възраст ражда две момиченца.

Скандалният случай откри отзив във водещи австрийски издания като “Кроненцайтунг”, както и в немския “Шпигел”, написа „ Труд “.

Клара е родена през 1977 година в България. Малко по-късно майка й заживява с нов брачен партньор. За доведения татко момичето е полов обект.

Извращенията лъсват, когато един ден тя е откарана в болница със мощен кръвоизлив. Лекарят, който я преглежда, се усъмнява и подава сигнал против доведения татко. Той е наказан на 7 година, само че заобикаля пандиза, тъй като през 1989 година фамилията бяга в Австрия.

Там родителите продават Клара на възрастен мъж за “домашна помощница”, на процедура той се възползва полово от нея. Жената, с която този мъж живее, и нейната щерка подават сигнал против него. Намесват се обществените служби и по този начин Клара се озовава в католическия детски дом в Холабрун, Долна Австрия.

В дома изначало всичко било добре, споделя Клара в своя видео изповед, качена и в обществените мрежи. За първи път в живота си тя имала същинско легло и същинска храна. Но не след дълго попаднала на новия си изтезател.

При първата изповед на Клара капланът, именуван В., й обяснил, че нейните грехове не могат да бъдат простени. И добавил, че би трябвало да му направи френска обич. По думите й тя тогава даже не го схванала какво желае от нея.

Така почнали половите контакти на Клара със свещеника. Срещали се на гробището, където той я чакал с лека кола. След това отивали до някое безшумно кътче. Капланът я заплашил, че в случай че опише на някого какво прави с нея, ще я убие.

Клара обаче забременяла. През 1995 година, когато била 17-годишна, родила две момиченца.

Свещеникът признал бащинството и поел издръжката на децата. Срещу това той бил оставен на поста си, траял да живее в предоставеното му енорийско жилище.

Според описа на Клара, до момента в който била бременна, една от сестрите в дома я пребила – за да пометне. Последвало обаче прибързано раждане, близначетата били избавени.

В дома на нея и други девойки всеки месец по гинекологичен път вземали яйцеклетките “за медицински” цели, както им обяснявали, твърди още Клара. По изказванията й след раждането свещеникът не престанал да се вижда и да прави секс с нея. Така се стигнало до нова бременност – този път извънматочна.

Пред специфична комисия, която изследва случаите на принуждение в църквата, Клара споделя още, че половин година след раждането близначките били отнети от нея срещу волята й. Тя била принудена да ги даде за осиновяване. Обяснението – не била в положение да извършва майчинските си отговорности.

Според документи, с които е осведомен “Шпигел”, Клара в този миг бързо получила австрийско поданство. Без тя самата да го е желала, по думите й. Причината – възможни проблеми, които би основало българското посолство.

Факт е, че през 2008 година обществените служби удостоверяват, че не е имало напън тя да се откаже от децата. Също по този начин документ от 1996 година сочи, че на 22 април същата година Клара подписва заявление за даване на децата за осиновяване. Четири дни по-късно двете близначки са при новите си родители. Други документи демонстрират, че Клара години наред се бори да си върне децата. През 1997 година тя прави и опит да постави завършек на живота си.

С вярата, че ще може да си вземе назад децата, Клара подписва брак с мъж, който не обича и с който в последна сметка по-късно се разделя. Смятала обаче, че в случай че има брачен партньор до себе си, по-лесно ще убеди управляващите, че може да е виновна майка. През 2008 година тя подава заявление, че е била принудена да даде децата си за осиновяване. Отговорът е, че заради правни аргументи не могат да бъдат направени стъпки за разсиновяване.

Междувременно психиатър свидетелства, че Клара Д. претърпява “най-тежки душевни рецесии, в това число изпада в психотични състояния”.

След дългогодишна битка най-малко да й дадат право да види децата си, един ден тя получава от службите тяхна фотография – с осем години забавяне. Обяснението е, че служителите не знаели точния й адрес.

Католическата черква признава, че Клара е родила от каплана. Но изяснява, че той е бил изкушен от нея. Другите нейни изказвания тя отхвърля. Много цивилен сдружения подлагат на критика остро позицията на църквата и забърканите в аферата висши клерици, които са знаели за нея.

Самият духовник е изместен в друга енория, където работи с младежи. Клара Д. продължава да се бори и да търси отговори.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР